latinica  ћирилица
06/06/2022 |  14:57 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Бисера Турковић самоиницијативно позива на санкције Русији (ФОТО)

Министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић поново дјелује самоиницијативно, а то потврђује и документ од 11. марта ове године који је у посједу РТРС, а који је Турковићева без институционалне одлуке, прослиједила као инструкцију свим институцијама БиХ.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Турковићева у документу наводи да је слиједом актуелне ситуације у Украјини, Европска унија увела низ рестриктивних мјера с обзиром на руско дјеловање које, како је наведено, дестабилизује ситуацију у Украјини, те "подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине".

У документу је наведено и да с обзиром на обавезе БиХ које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању, претходни члан 10. Споразума у ​​којем се наводи да ће се политичким дијалогом са страном ЕУ унаприједити све веће приближавање ставова страна о међународним питањима, укључујући питања у погледу Заједничке и безбједносне политике, као и начела и принципе дефинисане Стратегијом вањске политике БиХ од 2018. до 2023, у којем се између осталог наводи да БиХ треба да дјелује у складу са обавезама које проистичу из закључених и прихваћених споразума и других међународних инструмената, те чланства у међународним организацијама и асоцијацијама, Турковићева је уз достављену листу усвојених одлука, позвала на остварење наведених акктивности.

Подсјећамо, Предсједништво БиХ, нити Савјет министара, а ни ПД ПС БиХ нису дали сагласност за придружење санкцијама Европске уније Русији.