latinica  ћирилица
06/06/2022 |  16:59 ⇒ 07/06/2022 | 08:55 | Аутор: РТРС

Калабухов: Дјеловање појединих дипломата из БиХ по питању санкција не сматрамо релевантним; Захвалност руководству Српске (ВИДЕО)

Упркос инсинуацијама о наводном приступању БиХ новим антируским санкцијама ЕУ, дјеловање појединих дипломата из БиХ не можемо сматрати одразом консолидоване позиције БиХ, рекао је амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.
Игор Калабухов - Фото: СРНА
Игор КалабуховФото: СРНА

Нагласио је да управо зато Русија БиХ сврстава у пријатељске земље.

Високо цијеним принципијена став, каже Калабухов, руководства Републике Српске и српског члана Предсједништва Милорада Додика по овом питању, који се залажу за структно поштовање норми међународних права.

- Само један примјер о томе је продужетак уговора о снабдијевању плином са истим условима - истакао је Калабухов обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске

Изразио је захвалност руководству Српске, посланицима и свима који улажу напоре и да се и даље развијају везе Српске и Русије.

- Полазим од тога да је равноправна и обострано корисна сарадња са Русијом у интересу свих грађана у БиХ заинтересованих за мир, благостање и просперитет - поручио је Калабухов.

Сматра да децентрализована БиХ, предвиђена Дејтонским мировним споразумом, представља облик за миран суживот три конститутивна народа, као и осталих народа у БиХ и да ће свако спољно уплитање и наметање ставова, имати далекосежне посљедице.

Калабухова је такође нагласио да се легитимним не могу сматрати акти усмјерени против законито изабраних политичара и демократски формираних институција у БиХ и ентитетима.

- Сматрамо једнако погубним једностране санкције појединих западних земаља против актера који воде независну политичку линију, каио и да је то покушај утицаја на унутрашње политичке процесе - рекао је Калабухов.

Руски амбасадор истакао је да ће свако спољно уплитање, поготово наметање рјешења супротних локалном менталитету и историјској стварности, имати далекосежне опасне посљедице.

- Нажалост, морамо констатовати деструктивну улогу дијела међународне заједнице, које је неодговорно изабрао пут подривања напретка у постконфликтним стабилизационим настојањима - рекао је Калабухов.

Навео је и да Русија поштује суверено право БиХ да реализује своје спољнополитичке приоритете, али сматра и да има право нагласити потенцијалне проблеме у случају хипотетичког приступања БиХ политичким и војним савезима који проводе агресивну линију према Русији.

Он је истакао да је несумњиво да је Русији Српска кључни економски и трговински партнер у БиХ и да су руски привредници заинтересовани за останак на њеном тржишту.

Његово обраћање, рекао је, прво је обраћање руског амбасадора у овој законодавној институцији, те захвалио за пружену прилику.

- Народна скупштина један је од темеља Републике Српске, гдје су донесене кључне одлуке за добробит грађана Српске и њен успјешан развој - рекао је.

Додаје и да се Русија као гарант Дејтонског мировног споразума досљедно залаже за стриктно поштовање темељних принципа равноправности три конститутивна народа и два ентитета, од којих је састављена БиХ.