latinica  ћирилица
06/06/2022 |  19:45 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Санкције Шеранићу и Чавари уведене због "угрожавања" стабилности региона

САД су увеле санкције министру здравља Републике Српске Алену Шеранићу и предсједнику Федерације БиХ Маринку Чавари због поступака за које Вашингтон наводи да угрожавају стабилност региона.
Америчке заставе (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Америчке заставе (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

У објави америчког Министарства финансија наводи се да Шаренић и Чавара "поткопавају пакт којим је окончан рат вођен од 1992. до 1995. године, као и демократски процес или институције".

Овом одлуком се блокира свака имовина коју ова лица посједују у САД и генерално се забрањује америчким држављанима да обављају трансакције повезане са том имовином.

Министарство финансија наводи да потези министра Шеранића "јачају дестабилишуће сецесионистичке активности лидера у Републици Српској Милорада Додика, који има подршку Русије".

У објави се наводи да је он то учинио промовисањем закона о оснивању агенције Републике Српске за нове лијекове, "чиме се поткопава државна агенција са истом улогом". Тај закон још није ступио на снагу.

Чавари су санкције уведене јер од 2019. године, како се наводи, одбија да испуни своју улогу и номинује судије за највиши суд у земљи са листе кандидата коју саставља савјет формиран да би се осигурало независно судство.

- Чавара је додатно назначен као одговоран за или саучесништво, било да је ангажован директно или индиректно, у акцијама или политикама које поткопавају демократске процесе или институције на Западном Балкану - наводи се у саопштењу.