latinica  ћирилица
07/06/2022 |  11:04 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Америчка администрација отворено на страни оних који поткопавају Дејтон

Одлука америчке Владе о увођењу санкција министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу, као и недавне сличне одлуке којим су обухваћени још неки званичници Републици Српске, има политичку позадину и представља отворено сврставање америчке адмнистрације на страну бошњачких политичких елита које, насупрот својим образложењима, отворено и нескривено раде на поткопавању Дејтонског мировног споразума, саопштено је из Владе Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се истиче да министар Шеранић ниједном својом одлуком, укључујући и предложени закон о успостављању агенције за лијекове Републике Српске, није могао да "опструше или пријети провођењу Дејтонског мировног споразума и поткопавању демократских процеса", како је наведено у званичном образложењу Владе САД.

Из Владе Републике Српске указали су да Дејтонски мировни споразум на било који начин, ни директно ни индиректно, не третира ову област, те, у складу с тим, министар Шеранић, предлагањем овог закона, није могао "опструисати или пријетити провођењу Дејтонског мировног споразума".

Насупрот томе, поручили су из Владе Српске, министар Шеранић је, у складу са својим мандатом и утврђеним надлежностима, проводио политике Владе Републике Српске, а с циљем заштите јавног здравља грађана Српске.

- Закон о успостављању агенције за лијекове Републике Српске није мотивисан политичким разлозима, како се то имплицира у одлуци Владе САД о санкцијама министру Шеранићу, већ бригом за адекватану заштиту здравља ставништва Републике Српске у ситуацији кад смо се, у јеку пандемије вируса корона суочавали са неодговорним дјеловањем Агенције за лијекове БиХ која је, са више својих контроверзних одлука, директно угрозила здравље становништва Републике Српске - истакли су у Влади Српске.

У саопштењу се наглашава да је управо тежња за даљом централизацијом и унитаризацијом БиХ у потпуности супротна основним принципима Дејтонског мировног споразума, те оваква одлука Владе САД, заправо, није ништа друго већ још један безуспјешни покушај притиска на политичко руководство и Владу Републике Српске како би одустали од борбе за права Републике Српске која су гарантована управо Дејтонским мировним споразумом.

Подсјећамо, јуче су САД увеле санкције министру здравља и социјалне заштите Републике Српске Алену Шеранићу и предсједнку Федерације БиХ Маринку Чавари, саопштено је на веб сајту америчког Мнистарства финансија.