latinica  ћирилица
07/06/2022 |  15:39 ⇒ 08/06/2022 | 07:19 | Аутор: РТРС

Додик: Шмитова наметања невјероватна глупост; Међународни фактор жели да буде одлучујући у БиХ (ВИДЕО)

Међународни представници покушавају да се наметну као одлучујући фактор у БиХ, изјавио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након што је Кристијан Шмит наметнуо одлуку о финансирању општих избора у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Кристијан Шмит нема формално именовање, нема бонска овлашћења нити може да интервенише у БиХ - рекао је Додик.

У ситуацији када је Савјет министара ријешио значајан дио тог проблема, каже Додик, очигледно је да је њихова намјера да се они наметну као фактор одлучивања у БиХ и да тиме погазе све демократске институције, а самим тим и БиХ.

- БиХ не постоји као суверена држава, она је пропала, а ово је закуцавање те пропасти од стране тако неодговорних лица и структура - поручио је Додик.

Додик је новинарима у Београду изјавио да је одлука Кристијана Шмита о наметању финансирања избора у БиХ је пораз међународне заједнице и њом се дестабилизује БиХ.

Додик је поручио да је згађен након посљедње одлуке коју је донио Шмит којом се, наводи, шаље порука и сигнал да су они спремни да иду до краја, да креирају листе, одлучују ко ће ићи на изборе, а ко неће.

- То су наши избори, наше паре, нису њихове. Ако тај Шмит има новац да то као физичко лице дозначи нико му не брани да помогне, да даје донацију. Нисам разочаран, нисам резигниран, једноставно сам згађен на све. Поготово на те њихове такве одлуке и понашање - рекао је Додик новинарима у Београду.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да то само говори да они желе да буду главни момци у БиХ, да желе БиХ држе у протекторату.

- Било је "сто начина" да се то питање финансирања избора ријеши и Република Српска је предложила да Српска дозначи средства ЦИК-у, а када се заврше унутрашњи процеси везани за буџет, да се та средства врате Српској, што је са своје стране могла да уради и ФБиХ. На почетку те иницијативе у једном тренутку многи западњаци су то подржали и лично ми говорили неки од амбасадора да је то добра идеја. А када су закмечали у Сарајеву да то урушава БиХ и да они не могу да поднесу да Република Српска евентуално то финансира, онда су и ти западњаци одустали - рекао је Додик.

Он је упитао да ли више урушава БиХ да Српска да позајмицу заједничким институцијама или овакво наметање одлука.

Додик је додао да ће муслимани "полетјети" да пригрле ту одлуку Шмита, јер мисле да само на тај начин могу да изграде БиХ.

- Овом одлуком се потпуно дестабилизацује БиХ. Они не дозвољавају народу да одлучи, већ желе да они то ураде, као што хоће да одлучују о нашим ресурсима - рекао је Додик.

Шмит је наметнуо одлуку да се Централној изборној комисији БиХ пребаци 12 и по милиона марака.