latinica  ћирилица
07/06/2022 |  18:40 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Тегелтија на самиту у Охриду: БиХ се припрема и жели што прије да постане члан (ФОТО/ВИДЕО)

БиХ је на Самиту Отворени Балкан у Охриду у функцији посматрача, али очекује да Предсједништво БиХ у релативно кратком року донесе одлуку о приступању БиХ том пројекту, изјавио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија .
Радна вечера лидера Западног Балкана - Фото: РТРС
Радна вечера лидера Западног БалканаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да је позив БиХ за чланство у овом пројекту, који се некада звао Мини Шенген, од самог почетка отворен за БиХ, те да поред БиХ, нажалост ни Црна Гора није прихватила приступ, иако је нови црногорски премијер Дритан Абазовић исказао жељу да приступи, а и присутан је на Самиту.

- Ја сам овдје јер знам да готово сва пословна заједница у БиХ жели да буде дио пројекта Отворени Балкан и већина политичара, па да кажем и ентитета је опредијељена да приступи овом пројекту. Ту сам и да пренесем поруку члановима Отвореног Балкана да се БиХ припрема и жели да што прије постане члан - рекао је Тегелтија за РТРС. 

Тегелтија је нагласио да је сигуран да би овај пројекат помогао и пословној заједници, али и грађанима унутар БиХ.

Подсјетио да је прошле седмице поново позвао Предсједништво БиХ да донесе одлуку о приступању Отвореном Балкану". 

- Надам се да ће они чланови Предсједништва који су против, промијенити одлуку и разумјети колико је овај пројекат важан за пословну заједницу и грађане БиХ и да ће нам дати прилику, не предсједавајућем Савјета министара, неком од министара да буде члан, већ пословној заједници и грађанима да користе бенефите из овог пројекта - рекао је Тегелтија.

Фото: РТРС

Тегелтија је поручио да је у БиХ пословна заједница за чланство, за то је и највећи дио политичких групација, а постоји само мали број политичара који се супротстављају овом пројекту.

- Ја их позивам и очекујем да Предсједништво у релативно кратком року донесе одлуку о приступању БиХ Отвореном Балкану - рекао је Тегелтија.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија борави данас и сутра у посјети Сјеверној Македонији, гдје учествује на самиту Отворени Балкан, који се одржава у Охриду.

Фото: РТРС

Иницијатива за сарадњу Отворени Балкан укључује Србију, Албанију и Сјеверну Македонију, а предвиђа слободу кретања капитала, роба, услуга и људи између ове три земље.

      View this post on Instagram

A post shared by Димитар Ковачевски (@dimitar.kovachevski)

У сриједу почиње официјелни дио самита, а учесницима ће се обратити европски комесар Оливер Вархељи и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Очекује се потписивање више сппоразума из области образовања, културе, и сарадње пореских служби.