latinica  ћирилица
08/06/2022 |  12:07 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Привредници и грађани БиХ апсолутно подржавају "Отворени Балкан" (ФОТО/ВИДЕО)

Предсjедавајући Савета министар Зоран Тегелтија изјавио је данас на самиту "Отворени Балкан" у Охриду да, нажалост, у БиХ не постоји консензус око те регионалне иницијативе из политичких разлога, иако је апсолутно подржавају и пословна заједница и грађани.
Зоран Тегелтија (фото: youtube.com / VladaMakedonija) -
Зоран Тегелтија (фото: youtube.com / VladaMakedonija)

- Искрено се надам да сам посљедњи који говори као посматрач или гост "Отвореног Балкана" већ као пуноправни члан - рекао је Тегелтија.

Истакао је да у БиХ не постоји консензус око пројекта "Отворени Балкан", нити озбиљних одговара зашто, нити негативних одговора, већ само ћутање.

Тегелтија на самиту "Отворени Балкан"

- Ако имате писану иницијативу и она стоји у фиокама оних који би требало да одлуче. По мени, разлози су предрасуде из прошлости о томе ко је предлагач ове иницијативе и ко ће да из тога профитира, да ли је ово замјена за Западни Балкан или ЕУ. Дио је и политичких утицаја појединих групација које сматрају да би то био неуспјех ако би се овакве иницијативе прихватиле. Увијек у БиХ има и утицаја са стране, појединаца и амбасада, који сматрају да БиХ не треба да буде у Отвореном Балкану - навео је Тегелтија.

Тегелтија на самиту "Отворени Балкан"

Истајао је да у БиХ у посљедње двије године није било довољно храбрости да се приступи "Отвореном Балкану".

Самит Отворени Балкан (Фото: РТРС)

Обраћање Зорана Тегелтије погледајте у видеу.

У Охриду је данас свечано отворен самит "Отворени Балкан" на коме учествују највиши званичници пет земаља региона.