latinica  ћирилица
08/06/2022 |  22:01 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Одржана аустријска премијера филма о Јени Лигтенберг (ФОТО)

У Бечу је вечерас одржана аустријска премијера документарног филма "Јени - мало свјетло са запада", редитеља Слободана Симојловића.
Премијера документарног филма "Јени" у Бечу - Фото: РТРС
Премијера документарног филма "Јени" у БечуФото: РТРС

Пројекцији филма посвећеног Холанђанки Јени Лигтенберг, која је током протеклог рата у БиХ боравила у хуманитарној мисији у Палама, присуствовали су бројни угледни представници српске заједнице у Бечу.

Филм је снимљен према књизи "Ратни дневник Пале 1993-1995" коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио академик Мирко Шошић.

Као драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату у БиХ из угла холандске апотекарке, књига је послужила као инспирација за документарни филм који свједочи о хуманости и великој храбрости Јени Лигтенберг, која је из Амстердама 1993. године као хуманитарни радник дошла да волонтира у некадашњој војној болници Коран на Палама, гдје је остала све до 1995. године, несебично помажући свима којима је то било потребно.

Пројекцију у Бечу организовали су Представништво Републике Српске у Аустрији, Кинотека Републике Српске, Матична библиотека Источно Сарајево и СПКД Просвјета Аустрија.

Уочи премијере, у просторијама Представништва потписан је и Споразум о сарадњи између Матичне библиотеке Источно Сарајево и СПКД Просвјета Аустрија.

У амбијенту дворане Алберт Хол, о филму и књизи говорили су продуценти филма - директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић и директорка Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац, те приређивач књиге, академик Мирко Шошић.

Продуценти су истакли да је филм настао из жеље да се институције Републике Српске одуже Јени Лигтенберг за све шта је урадила за српски народ у протеклом рату у БиХ.

- Ријеч је о једној топлој причи чија је порука универзално људска и хумана. Јени Лигтенберг је провела три ратне године несебично помажући рањенима, пацијентима и медицинској служби, углавном живећи у болници Коран на Палама. Када се вратила у Холандију, наставила је да се супротставља неистинама које су ширили одређени западни медији. Покушала је да промијени, исправи слику о српском народу која је била доминантна на Западу - рекао је Лаловић.

Пројекцији филма, између осталих, присуствовали су епископ аустријско-швајцарски Андреј, који се и обратио присутним званицама, те амбасадор БиХ при ОЕБС-у Синиша Бенцун, Ања Блум у име Одјела за међународну сарадњу Црвеног крста Аустрија, предсједник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић, предсједник Савеза српског фолклора Аустрије Александар Станковић, предсједник СПКД Просвјета у Аустрији Марко Сарић, као и други угледни представници српске заједнице у Аустрији.

Директорка Матичне библиотеке Источно Сарајево истакла је да је филм одлично прихваћен у Републици Српској, али и ван њених граница, те додала да ће културне установе у Републици Српској наставити да његују културу сјећања како би свједочанства и истина о догађајима од прије 30 година остали сачувани за генерације које долазе.

На премијери у Бечу заједнички је поручено да је приказивање овог филма важно како би се сачувало сјећање на пријатеље српског народа, те да је порука филма универзална и у својој суштини антиратна.

- Велико је задовољство што смо у Бечу приредили приказивање овог филма. Данашњим генерацијама, и нашим сународницима у Аустрији, треба да прикажемо све оно што је радила Јени Лигтенберг. Пријатељи у невољи се не заборављају, а велика хуманост и посвећеност истини коју је показала Јени Лигтенберг порука је која превазилази све границе и подјеле - рекао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

Филм "Јени - мало свјетло са запада" недавно је добио Специјално признање жирија у међународној селекцији на Мартовском фестивалу, најстаријем фестивалу документарног филма у Србији, а продуценти најављују пројекције и у другим европским земљама.