latinica  ћирилица
10/06/2022 |  10:51 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Јавне инвестиције у овој години 240 милиона КМ

Ребалансом буџета Републике Српске за ову годину, у оквиру буџетске потрошње, за јавне инвестиције укупно је планирано 240 милиона КМ, саопштено је из Министарства финансија.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Одлука о измјени допуни одлуке о приоритетним пројектима из Програма јавних инвестиција са расподјелом средстава усвојена на јучерашњој сједници Владе.

- Пореској управи Републике Српске за фискализацију одобрено је 37 милиона КМ - наведено је у саопштењу.

Извршеним допунама, додијељена су средства за пројекат "Рехабилитација магистралног пута првог реда МИ-106 за дионице Градишка-Нова Топола-Клашнице и изградњу три кружна тока", у укупном износу 12,1 милион КМ.

Влада Српске је усвојила и информацију о пројекту унапређења ефикасности локалних услуга у БиХ - ПИПЛС, укупне вриједности 3,4 милиона долара.

Циљ пројекта је пружање подршке јединицама локалне самоуправе у успостављању система за стратешко управљање јавном имовином, те унапређење управљања јавним финансијама са фокусом рационализације јавне потрошње.

Током ове године планирана је реализација активности на основу претходно спроведених анализа, те интензивирање сарадње са јединицама локалне самуправе.

Пројекат, уз подршку Амбасаде Шведске и Програма УН за развој и сарадњу са Канцеларијом координатора за реформу јавне управе БиХ, реализују Министарство финансија и Савез општина и градова Републике Српске, те Министарство финансија ФБиХ, Канцеларија за развој и европске интеграције Посавског кантона и Савез општина и градова ФБиХ.

Из Министарства напомињу да је Влада усвојила и информацију о активностима на усаглашавању заједничких закључака са Економског и финансијског дијалога између Европске уније, западног Балкана и Турске.

Координатори из Републике Српске су у периоду израде Програма економских реформи БиХ 2022-2024. године благовремено достављали све неопходне информације, уз захтјев да се процес израде врши искључиво на начин да Република Српска остане јасно видљива у процесу и документу, у складу са уставним овлашћењима и надлежностима институција Републике Српске.

Закључено је да неопходно инсистирати на пуној укључености у комуникацији између Дирекције за економско планирање и Европске комисије с циљем дефинисања заједничких закључака, као и усаглашавању начина учешћа и излагања на састанцима у оквиру годишњег циклуса одбора Економског и финансијског дијалога у Бриселу.