latinica  ћирилица
10/06/2022 |  16:56 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Вучић: Шолц тражио да се прикључимо санкцијама против Русије (ФОТО)

Њемачки канцелар Олаф Шолц је тражио да се Србија прикључи санкцијама против Руске федерације, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре након састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом.
Вучић и Шолц прес конференција (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg) -
Вучић и Шолц прес конференција (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg)

- Ја сам говорио о нашој позицији и специфичности ситуације када је ријеч о Косову и Метохији, енергетици и традиционалним односима са Руском Федерацијом - рекао је Вучић.

Вучић је додао да је било ријечи и о предстојећој зими и да је указао на све тешкоће са којима се суочавамо.

- Шолц је био веома фер и понудио је помоћ Њемачке у проналажењу рјешења за кризу коју већ осјећамо и данас на дневном нивоу, у смислу изградње енергетских капацитета који би требало да нас повежу са остатком региона, различитих начина за дивезификацију енергената, интерконектора - рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија гради интерконектор ка Бугарској, а у плану је и интерконектор ка Сјеверној Македонији.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Говорећи о односима Београда и Приштине, Вучић је навео да му је Шолц рекао да је важно да правимо много малих корака, да бисмо једног дана направили већи успјех.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Предсједник Србије је додао да су причали и о многим тешким темама, али и да је Шолц донио нову наду за све на западном Балкану по питању проширења ЕУ.

- Жели да нас саслуша и жели да постоји стална перспектива проширења ЕУ, што је важна порука за све на Западном Балкану - изјавио је Вучић.