latinica  ћирилица
11/06/2022 |  10:24 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Истакли заставу са љиљанима на Лелији, један планинар се попео на крст

Иско су планинари свугдје у свијету познати и цијењени по својој племенити, хуманости и надасве солидарности, некад се тако и не чини. Наиме, на планинском врху Лелија група планинара је поред крста истакла заставу са љиљанима, односно, заставу тзв. РБиХ.
Застава са љиљанима на Лелији (Фото: sportdc.net) -
Застава са љиљанима на Лелији (Фото: sportdc.net)

На порталу sportdc.net објављен је текст са фотографијама на којима се види, најблаже речено скандалозно понашање групе планинара.

На планинском врху Велика Лелија постављен је прије неколико година крст, а поставило га је Планинарско друштво Лелија из Калиновика, а он је саставни дио Планинарског пута доктор Јово Елчић.

Доктор Елчић је преминуо прије неколико година, а Планинарски пут доктор Јово Елчић повезује три босанскохерцеговачке планине познате по изнимној љепоти: Трескавица – врх Велики Трескач (1969 метара надморске висине), Лелија – врх Велика Лелија (2032 метара надморске висине) и Зеленгора – врх Брегоч (2014 метара надморске висине).

Годинама крст стоји на врху и многи планинари су се фотографисали поред њега, не скрнавећи га, док на Велику Лелију није стигао извјесни Ален Марић, са групом планинара, пише портал sportdc.net.

Фотографисали су се они поред крста са заставом са љиљанима, а онда су се попели и на крст.

Фотографије су објављене на Марићевом Фејсбук налогу.

Наравно, то је изазвало гњев планинара, а Марић и друштво сада могу очекивати и кривичну пријаву Планинарског друштва Лелија, Калиновик.

Из Планинарског савеза Републике Српске најоштрије осуђују овај чин.

Планинарски савез Српске пријавио је све полицији те траже да горе наведене особе буду најстрожије санкционисане од стране структура унутар ПС ФБиХ и Федералног министарства културе и спорта.

- Надамо се да ће се таквим санкционисањем послати јасна порука свима који размишљају и дјелују на овакав начин - поручили су из Планинарског савеза Српске.

Предсједник Планинарског савеза Српске Љубиша Араманда је рекао да се Планинарски савез Српске ограђује од понашања појединих планинара у БиХ и да сва вјерска обиљежја свих народа у БиХ требају бити законски заштићена.

- Истицање ратних застава такође не подржавамо у било којем облику. Крст је подигнут у част истакнутог планинара др Јове Елчића и да има и ту симболику. Вандализму у планинарству нема мјеста и свако ко то жели није добродошао у оквире Планинарског савеза и све планинарске организације у Републици Српској и шире - истакао је Араманда.