latinica  ћирилица
12/06/2022 |  09:45 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Додик уочи састанка са Мишелом: Српска је опредијељена за мир (ВИДЕО)

На састанку са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом рећи ћемо да апсолутно нисмо спремни да прихватимо било какву квалификацију сукоба у Украјини, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик за РТРС уочи одласка у Брисел.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Рећи ћемо да је то трагичан сукоб који треба да заврши што прије и да смо ми за мир. Рећи ћемо и да смо ми мала земља која нема никаквог потенцијала за допринос било каквим идејама из Европе, али свакако би имала огромну штету имајући у виду нашу велику зависност везано за енергенте, прије свега нафту, па и гас и да су нас у том погледу добри односи са Русијом опредијелили да заједно формулишемо тај став Народне скупштине Републике Српске и ми не би могли ићи преко тога - нагласио је Додик.

Додик је додао да ће на састанку у Бриселу такође потврдити наш приступ везано за ЕУ и рећи да ми нисмо у НАТО интеграцијама.

Говорећи о могућим темама састанка у Бриселу, Додик је поручио да је настојање да се потврди европски пут, залагање за мир и стабилност.

- Видјећемо шта је њихова идеја. Њихово понашање до сада у Европи, које је ишло за тим да кажњавају, чак и да заустављају неке пројекте, контрапродуктивно је и неће ојачати европски пут - оцијенио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је подсјетио да се у медијима претходних дана појавило десетак верзија "неких папира".

- Очигледно је да, кад не знате ни какав је формат, онда не знате ни како ће изгледати тај сам папир. Али, у сваком случају, имамо довољно искуства да можемо да на прави начин реагујемо и да то одбранимо. Треба уважити и чињеницу да је Европа заинтересована и да има одређених мишљења у Европи да би требало убрзати пут - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су "јуче и Аустријанци напоменули да не могу да разговарају о чланству Украјине у ЕУ, без укључивања у све то Западног Балкана".

- У суштини, треба рећи да за европски пут постоји и политичко опредјељење, као и јавно, али да то није више онај ентузијазам који смо гледали прије неколико година. У значајној мјери је томе крива сама ЕУ - нагласио је Додик.