latinica  ћирилица
12/06/2022 |  11:39 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Додик: Велика Британија нема пријатељски однос према Србима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да Велика Британија нема пријатељски однос према Србима, те да је потписивање Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Уједињеног краљевства покушај да оствари утицај на овим просторима.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Додик је оцијенио да Велика Британија, пошто је изашла из ЕУ, сада има потребу да са многим земљама у свијету обнови трговинске и друге споразуме и да јој се тако отворе тржишта.

- Британци нама овдје не мисле добро, па и ако не потпишемо овај споразум, они ће покушати да направе фирме и трговину са муслиманима, а нама ће бити на штету - рекао је Додик за Телевизију "МИС" из Сиднеја.

Он је оцијенио да потписивање наведеног споразума треба одбити, те додао да је због тога упутио захтјев Народној скупштини Републике Српске за одржавање посебне сједнице, на којој ће бити разматрана ова тема.

Додик је напоменуо да Велика Британија има непријатељски однос према Србима још од времена високог представника Педи Ешдауна.

- Британска Влада преварила је Србе у вријеме када је потписиван Дејтонски споразум, јер није хтјела да стоји иза њега, него је подршком Ешдауну и другима сличним њему разрушила оно што је нама понуђено и стављено на сто да се успостави мир - рекао је Додик.

Он је напоменуо да су "преваранти као што су Британци овдје присутни вијековима и увијек је њихов ангажман против Срба, а на страни других".

- Британци су ти који су овдје пласирали причу о негативном руском малигном утицају, али овдје постоји малигни британски утицај, јер увијек имају малу политичку структуру на коју утичу, у овом случају ПДП и његове функционере - рекао је Додик.

У Народну скупштину Републике Српске је у петак, 10. јуна, стигао захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за одржавање посебне сједнице, на којој би парламент требало да се изјасни о одлуци о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије и Сјеверне Ирске, која је усвојена на сједници Предсједништва без консензуса.

Српски члан Предсједништва БиХ прогласио је ову одлуку веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне о томе.