latinica  ћирилица
12/06/2022 |  15:08 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Обиљежено 79 година од Битке на Сутјесци (ВИДЕО)

У Долини хероја на Тјентишту обиљежена је седамдесет девета годишњица Битке на Сутјесци, једне од највећих које су антифашисти водили,а која је била и прекретница у Другом свјетском рату. Поручено је да су Срби, који су чинили већину у партизанском покрету, послије Руса, дали највећу жртву у Другом свјетском рату.
Душко Милуновић на обиљежавању 79 година Битке на Сутјесци - Фото: СРНА
Душко Милуновић на обиљежавању 79 година Битке на СутјесциФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић је истакао да је 1943. година била преломна у Другом свјетском рату и да је партизански покрет у Југославији дао велики допринос коначној побједи над фашизмом и нацизмом, везујући велике непријатељске снаге, чиме је олакшана борба Совјетског савеза на источном фронту.

- Можемо да будемо поносни на своје претке, који су тада против највећег цивилизацијског зла дигли оружје и борили се. Управо имајући искуства из Другог свјетског рата и страдања српског народа, ми смо се у Одбрамбено- отаџбинском рату организовали и борили за слободу, с тим што овај пут наши непријатељи нису наишли на голорук народ", рекао је Милуновић.

Скупу на Тјентишту, који је организовао Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствовали су бројни поштоваоци антифашистичких тековина.

Са скупа је поручено да је потребно да, онако како данас, послије толико вијекова народ памти Немањиће, Обилиће, Синђелиће, Мишиће, и будућа покољења памте славне борце антифашистичког покрета и велику цијену коју су платили за слободу својих потомака.

Из Долине хероја послата је и честитка поводом националног празника - Дана Русије. Бројне делегације положиле су вијенце и поклониле се сјенима више од седам хиљада родољуба који су живот дали у Бици на Сутјесци.

Битком на Сутјесци у јуну 1943. године и извлачењем партизана из обруча уз огромне губитке завршена је пета непријатељска офанзива у којој је учествовало 127.000 њемачких војника и њихових савезника, наспрам 22.000 партизанских бораца.

Офанзива је трајала од 15. маја до 15. јуна, а у борбама је погинуло 7.543 припадника југословенских бораца.

Уз партизанске борце, масовно је страдао и српски народ у Пивској области у данашњој Црној Гори.

У "Крвавој пивској бајци" убијено је више око 1.260 Пивљана, међу њима 549 дјеце. Само у једном дану, 7. јуна 1943. године, јединица "Принц Еуген" уз подршку Ханџар дивизије у Долима је убила 520 мјештана, међу њима 109 дјеце.