latinica  ћирилица
12/06/2022 |  22:25 ⇒ 13/06/2022 | 07:17 | Аутор: СРНА

Више од 3.300 грађана Србије жели да тужи НАТО

Адвокат Срђан Алексић изјавио је вечерас да је добио више од 3.340 захтјева грађана Србије који би жељели да туже НАТО алијансу због канцера као посљедице употребе осиромашеног уранијума.
НАТО бомбардовање Београда - Фото: Screenshot/YouTube
НАТО бомбардовање БеоградаФото: Screenshot/YouTube

- Имамо шансу пред нашим судом у Београду и доказаћемо истину и правду - рекао је Алексић и додао да покретање поступка очекује на јесен.

Он каже да одштета може да иде од 100.000, па и 300.000 евра, имајући на уму нанесену штету.

Немогуће је, како наводи, да НАТО има имунитет који су наводно добили потписивањем Партнерства за мир 2005. године, јер ретроактивни имунитет не постоји.

- Пред судом ћемо доказати узрочно-посљедичну везу и НАТО пакт ће одговарати за све посљедице настале употребом осиромашеног уранијума - рекао је Алексић за Танјуг и подсјетио да је његов колега Италијан успјешно добио више од 300 правоснажних пресуда и да наставља да побјеђује на суду.

Он каже да је италијански адвокат дио његовог правног тима и да заједнички заступају грађане Србије, прије свега војнике и полицајце који су бранили земљу.

Алексић је додао да им се јављају и Албанци из Прешева и Бујановца гдје је бачено више од двије тоне осиромашеног уранијума само на Врање, од укупно 15 тона колико су из Алијансе признали да су бацили.

- Сматрамо да је бачено много више и то ћемо на суду успјети да докажемо - рекао је Алексић.

Он наводи да живи клијенти морају да дају узорак крви, а од покојних ће узорци бити узети путем биопсије, како би у Торину нано технологијом било утврђено присуство тешких метала и осиромашеног уранијума.

Алексић истиче да је захваљујући докторки из Торина и њеним извјештајима више од 300 пресуда донесено у корист италијанских војника.