latinica  ћирилица
12/06/2022 |  22:41 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Нешић: Нисам потписао заједничку изјаву јер је супротна интересима Српске

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић одбио је да потпише заједничку изјаву лидера парламентарних странака у БиХ у Бриселу, јер сматра да она није у интересу Републике Српске и да је у супротности са ставовима Народне скупштине Републике Српске.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Ненад Нешић исто мисли и у Бањалуци и у Бриселу. Мени је Република Српска увијек и свуда на првом мјесту, не кријем се и не бјежим као неки. Ако је Народна скупштина утврдила став да Република Српска сматра да је потребно задржати неутралан став по питању кризе у Украјини, нико од нас нема право да потписује изјаву у којој се даје квалификација о тој кризи - истакао је Нешић.

Из ДНС-а је саопштено да Нешић сматра да је "у сервираној изјави било још спорних елемената и политичких циљева који су супротни од оног што је утврдила Народна скупштина".

- Нико од нас нема право да се обавеже да ће спроводити политичке и неуставне одлуке Уставног суда БиХ којима се дерогира и развлашћује Република Српска, супротно Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму. Зар да потпишем да ћемо дати нашу државну имовину, ријеке, шуме? Моја рука то потписати неће! - истакао је Нешић.

Он је рекао да је "Народна скупштина још 2009. године утврдила платформу за промјене Устава БиХ како би се имплементирале пресуде Европског суда за људска права".

- Сада одједном васкрсава и мишљење Венецијанске комисије према којем треба укинути Дом народа ПС БиХ, ојачати надлежности БиХ и пренијети нове, те формирати нова министарства на нивоу БиХ. Такву одлуку не може донијети ниједан лидер, него искључиво Народна скупштина а ја се надам да она то неће никада урадити - поручио је Нешић.

Он је навео да су све то сугестије које је дао на текст изјаве још прије пута у Брисел, али да оне нису уважене.

- Немам потребу нити жељу да се додворавам било коме вани. Мој посао је да водим рачуна о нашем народу и нашој Републици. Ја издајник Српске никада бити нећу, без обзира на личну цијену. Немам потребу да дајем јефтине изговоре да нисам потписао због Додика, Комшића, овог или оног. Нисам потписао зато што су Република Српска и Народна скупштина Републике Српске за мене светиња - поручио је Нешић.