latinica  ћирилица
14/06/2022 |  09:04 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Новости: Бошњаци ће тражити потпис за "геноцид" за улазак у Поточаре

У бошњачки Меморијални центар Поточари у Сребреници ускоро ће моћи да уђе само онај ко својеручно потпише да се у Сребреници догодио "геноцид", пишу Вечерње новости.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранимир Којић рекао је за Новости да је ова опасна идеја само први корак добро осмишљене акције.

Према сазнањима београдског дневника, план који се увелико разрађује предвиђа да ће сваки пунољетни потенцијални гост, било да је ријеч о члановима делегације или појединачној посјети, својим парафом практично потврдити да прихвата "Резолуцију о геноциду у Сребреници".

Којић је појаснио да је намјера да се, послије одређеног времена, сви прикупљени потписи пошаљу у Европски парламент да би се тамо отворила расправа о "геноциду", те додаје да се о овој иницијативи увелико прича међу Бошњацима.

- Нажалост, темељ политике бошњачког друштва почива на наводном геноциду у Сребреници. Сви ми знамо шта је тамо било током рата и каква је дефиниција геноцида - рекао је Којић и додао да су огромна финансијска средства упумпана у Меморијални центар Поточари, те да се константно ради на одржавању мита о Сребреници.

Према његовим ријечима, иако је у Подрињу страдало више хиљада Срба и почињени су монструозни злочини, њих упорно из Сарајева минимизују, а величају се злочини над Бошњацима.

Он је истакао да је српски народ добро запамтио шта је геноцид у Другом свјетском рату, а сви који желе да се о томе едукују треба да оду у Јасеновац.

Којић каже да је Меморијални центар Поточари годинама једна од полуга коју СДА користи по потреби и да многе акције, битне за бошњачке политичаре из Сарајева, крећу управо из Сребренице.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић није изненађен овом иницијативом, те подсјећа да је од завршетка рата међународна заједница прихватила једносмјеран став бошњачке политике, према којем су само они жртве у БиХ, док су остали злочинци.

Остојић сматра да бошњачки политичари никада неће одустати од стављања префикса "геноцидни" српском народу, у чему су максимално искористили међународну заједницу, подсјетивши да је и бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо измјене Кривичног закона о кажњавању негирања "геноцида" у Сребреници.

Предсједник Републичке организације породица погинулих и несталих цивила и војника Вељко Лазић рекао је да се појачавају бошњачке акције око Сребренице како се приближава 11. јул.

Он је навео да је због Сребренице у застоју проналазак 1.650 српских жртава, цивила и војника, док се за то вријеме само траже тијела несталих Бошњака, те оцјењује да су Сребреница и сарајевско виђење рата у Сребреници, темељ бошњачке политике.