latinica  ћирилица
15/06/2022 |  12:22 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Голић: За утопљавање објекта више од два милиона КМ (ВИДЕО)

У кампусу Универзитета у Бањалуци почели су радови на утопљавању објекта у којем су смјештени Ректорат и Академија умјетности, као и на згради Филозофског факултета ради побољшања енергетске ефикасности, у шта ће бити уложено више од два милиона КМ.
Састанак на Универзитету Голић и Рајчевић - Фото: СРНА
Састанак на Универзитету Голић и РајчевићФото: СРНА

Реконструкција објеката одвија се у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у БиХ" за шта су обезбијеђена кредитна средства Свјетске банке и грант средства које је обезбиједило Министарство, изјавила је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

- Обећали смо почетак радова у јуну и драго ми је да смо обећање и испунили. Према уговорима, очекујемо да буду готови за четири мјесеца. За објекат у којем су смјештени Ректорат и Академија умјетности биће уложено око 1,3 милиона КМ, а за санацију зграде Филозофског факултета око 900.000 КМ. Чекамо још за Филозофски факултет грађевинску дозволу од града Бањалука за уградњу лифта за лица са инвалидитетом како би могли без проблема да похађају Факултет - рекла је Голићева која је са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђаном Рајчевићем посјетила мјесто извођења радва у кампусу Универзитета.

Према њеним ријечима, до сада је заједно са овим средствима уложено око 4,2 милиона КМ на Универзитет у Бањалуци, а на јесен се очекују и нова улагања за санацију Факултета за физичку културу од милион КМ.

Рајчевић је изразио задовољство што је Кампус постао градилиште.

- У току су бројни пројекти којима Влада Српске улаже напоре да се студентима и професорима омогуће што бољи услови за учење, рад и даљи напредак - истакао је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин захвалио је ресорним министрима и Влади Српске на уложеним напорима у побољшање рада Универзитета и реализовање пројеката.

- Један од најзначајнијих је зграда Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, а ускоро ћемо кренути и у завршетак студентског културног центра у оквиру Павиљона четири. Очекујемо и да почне градња центра за предшколско васпитање и образовање у Кампусу - рекао је Гајанин.

Декани Академије умјетности и Филозофског факултета Драгана Пурковић Мацан и Срђан Душанић изјавили су да и професори и студенти са нестрпљењем очекују завршетак радова који ће значајно допринијети да услови за боравак и рад буду бољи.