latinica  ћирилица
16/06/2022 |  12:44 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Додик у Санкт Петербургу: Српска не дозвољава придруживање санкцијама Русији (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу да се БиХ није придружила санкцијама Руској Федерацији јер Република Српска то није дозволила.
Милорад Додик (Фото: twitter.com/SNSDDodik) -
Милорад Додик (Фото: twitter.com/SNSDDodik)

- Ми смо изложени озбиљним притисцима, поготово везано за сукоб у Украјини. Од нас се тражи да се придружимо санкцијама Русији, али Република Српска то не дозвољава - рекао је Додик.

Он је навео да је на Форум у Санкт Петербург дошао као представник Републике Српске.

Додик је рекао да БиХ остаје нестабилна земља, јер се налази под протекторатом западног свијета.

Додик је истакао да се свијет налази у озбиљној кризи која тражи озбиљне анализе, те да постоји веома висок степен неповјерења на глобалном нивоу.

- Само за наивне дјелује да се све ово дешава баш сад, јер се деценијама уназад остављају неријешени конфликти. Либерализам је побиједио комунизам, али није сам себе и данас то видимо - рекао је Додик.

Он је рекао и да Запад никада није престао да иде према Истоку нити одустао од намјере да овлада ресурсима Русије. Додао је и да се сукоб у Украјини води до посљедњег војника, а све како би се ослабила Русија и овладало њеним ресурсима.

Према његовом мишљењу, свијет данас има два до три лидера - предсједнике Русије, Кине и Турске - Владимира Путина, Си Ђи Пинга, те Реџепа Тајипа Ердогана који је, како је рекао, показао свој однос и према украјинској кризи на прави начин.

Он је поручио да би сукоб у Украјини требало што прије да буде окончан.

- Нисам потенцијал да кажем одговор на питање шта сутра радити, али знам да свијет не смије отићи у глобални сукоб. Највећи дио човјечанства разумије шта се догађа. Не улазим у стратегију ратовања, али сматрам да сукоб у Украјини треба што прије престати - истакао је Додик.

Додик је истакао да је сукоб у Украјини прије глобални спор Русије и Запада, него Москве и Кијева.

Током обраћања на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу Додик је рекао да Русија "не може да слегне раменима" на чињеницу да би смртоносно оружје могло бити размјештено тако да може да погоди мете на њеној територији за два минута "као средство притиска" због природних извора у Сибиру, јавио је ТАСС.

- Стога, оружани сукоб није између Русије и Украјине, то је спор глобалних сила - истакао је Додик.

На Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, који се одржава под слоганом "Нове могућности у новом свијету", учествују државници из 70 земаља.

Пленарна сједница форума биће одржана у петак, уз учешће руског предсједника Владимира Путина, након чега је планирани сусрет Путина и Додика.

Предсједник Русије даће на пленарној сједници 25. Међународног економског форума у Санкт Петербургу оцјене о ситуацији у глобалној политици и економији.