latinica  ћирилица
16/06/2022 |  13:11 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Сарајевско-романијска регија је колијевка Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је на Сокоцу да је Сарајевско–романијска регија колијевка Републике Српске, да је са њом дијелила добро и зло, са њом расла и развијала се и да је тако и данас.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

- Нека нам данашњи дан буде подсјетник на херојске подвиге из прошлости и путоказ ка мирној и просперитетној будућности - поручила је Цвијановић током обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједница Српске је у обраћању истакла да је посебна част бити данас на Равној Романији и заједно обиљежити дан када је одбрањена Сарајевско-романијска регија.

- Живећи данас у слободи, дужни смо да се с посебним поштовањем сјећамо наших неустрашивих бораца који су у јуну 1995. херојским напорима сломили офанзиву такозване Армије БиХ. Циљ вишеструко бројнијег непријатеља био је да порази славни Сарајевско-романијски корпус, али у тој намјери нису успјели - навела је она.

Цвијановићева је подсјетила да су током тешких, двонедјељних борби заувијек разбијене агресорске илузије оних који су сањали о томе да овладају овим слободарским крајевима.

Јунска битка, навела је она, била је једна од посљедњих и најважнијих, али не и једина на подручју ове регије која је поднијела огроман терет Одбрамбено–отаџбинског рата.

Она је подсјетила да је сваки пети, од готово 20.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, положио свој живот у темеље Републике Српске.

Цвијановић је рекла да тај податак и изгубљени животи најбоље свједоче о величини жртве за слободу и одбрану Републике Српске.

- Дужни смо да памтимо и цијенимо њихову жртву, да водимо рачуна о њиховим породицама, преживјелим саборцима и онима који су на бранику наше слободе остали без дијелова свога тијела. Дужни смо да и даље одлучно бранимо Републику Српску, јер је она гарант нашег опстанка, слободе и развоја - поручила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, свака институција и надлежност Републике, сваки комад територије, свако слово у Уставу тешком муком су извојевани.

- Нико нам ништа није поклонио, зато ми немамо дуг према било коме, осим према нашим грађанима и онима који вјечно почивају на Малом Зејтинлику и другим мјестима широм наше Републике. Због тога не желимо и нећемо да се одрекнемо нашег права да будемо своји на своме и да у миру радимо и градимо бољу и успјешнију будућност - порука је предсједнице Републике Српске.

Рекла је да институције Република Српска не очекују да се било ко, унутар или изван БиХ, одрекне својих уставних права или своје слободе и да зато ни други не могу од Српске то очекивати или тражити.

- Чуваћемо мир и стабилност, наша врата остаће широм отворена за разговор и дијалог, али никада нећемо подлећи притисцима и одрећи се онога што нам припада - нагласила је Цвијановићева.

Подсјтила је да од оснивања Републике Српске до данашњих дана никада није било лако нити једноставно.

- И то је нешто што људима на Романији и у Источном Сарајеву не морате објашњавати, јер они најбоље знају кроз шта су све прошли. Много изазова је тек пред нама, али увјерена сам да ћемо их заједнички успјешно превазићи, као што смо то и до сада успијевали. Нека нам данашњи дан буде подсјетник на херојске подвиге из прошлости и путоказ ка мирној и просперитетној будућности - рекла је Цвијановић.

На Сокоцу и Равној Романији данас се обиљежава херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца.