latinica  ћирилица
16/06/2022 |  17:42 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Са Лавровом о важним питањима; Акценат на улагањима у Српску (ВИДЕО)

Са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом разговарао сам о многим важним питањима, а акценат је био на улагањима у Републику Српску, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са шефом руске дипломатије.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је за РТРС истакао да је Лавров потврдио да тема о гасоводу није скинута са дневног реда.

- Треба да нађемо начине како ћемо наставити тај пројекат, као и онај везано за течни гас који смо развијали заједно са Гаспромом у Зворнику гдје су већ ријешени локацијски послови и набављена опрема. Преостаје само да се то комплетира. Ми сматрамо да је сасвим нормално и потребно за нас, нашу привреду и наше становништво да обезбиједимо несумњиве изворе снабдијевања и у том погледу апсолутна је наша подршка свим тим пројектима и желимо да то наставимо – рекао је Додик.

Додик је навео да је једна од тема разговора била и термоелектране на гас.

- Сутра ћу наставити да о томе разговарам и са руским предсједником Владимиром Путином и директором Гаспрома – поручио је Додик.

Незаобилазна тема је била руско-српски храм у Бањалуци који градимо.

- Исказали су спремност да се у некој фази укључе у финализацију изградње храма – рекао је Додик.

На састанку је, каже Додик, било ријечи и о ситуацији у Украјини.

- Наравно, моје залагање је ишло у том смјеру да се што прије заврше сукоби, да се успоставе преговори и да се нормализује ситуација и они то једнако исто тако желе – нагласио је Додик.

Додик је поручио да се Лавров захвалио на чињеници да "ми нисмо били ти који смо били спремни подржати санкције Руској федерацији".

- Они то добро примјећују. То је за њих безначајна прича у економско - финансијском смислу, али је исто тако огромна ствар у морално – политичком смислу да се не уводе санкције јер то се чита као осуда за кривицу. Наравно, с наше стране је апсолутно речено да ми не сматрамо да треба уводити те санкције – истакао је Додик.