latinica  ћирилица
16/06/2022 |  20:05 ⇒ 17/06/2022 | 08:35 | Аутор: РТРС

Лавров: Сарадња са Републиком Српском биће развијана (ФОТО)

Сарадња са Републиком Српском биће развијана у областима од обостраног интереса, изјавио је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров током састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Санкт Петербургу.
Сергеј Лавров  (Фото:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY) -
Сергеј Лавров (Фото:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY)

Лавров је изразио задовољство што са Додиком може размотрити заједничку сарадњу Руске Федерације и Републике Српске /БиХ/, саопштено је из руског Министарства спољних послова.

- Надао сам се да ћемо се срести у Београду, али знате какву је пакост поново показала ЕУ, присиљавајући земље које желе да приступе Унији да се подчине њеном диктату. То  је поражавајуће. Ипак, живот иде даље. Ми сада тачно знамо на кога се можемо ослонити, а на кога не - навео је Лавров, а објављено је на Твитер налогу Министарства спољних послова Руске Федерације.

Лавров је Додику рекао да ће заједничка сарадња бити развијана у областима који су од обостраног интереса.

Шеф руске дипломаитије је нагласио да подржава Додиков чврст став у заштити принципа Дејтонског споразума и да у Сарајеву није мало оних који желе да сруше тај основни документ, што покушава Запад, прије свега САД и ЕУ.

- Желе да лише идентитета три конститутивна народа и под паролом лажне демократије претворе БиХ у унитарну државу. Покушавају да наруше правила и процедуре Управног одбора, настојећи да тајно од Русије договоре неке одлуке које неће имати легитимитет. То укључује и покушаје легализације новог високог представника којег није потврдио Управни одбор Савјета за спорвођење мира, чија кандидатура нема сагласност три конститутивна народа и није одобрена од Савјет безбједности УН - истакао је Лавров.

Он је поручио да Американци имају чак специјалног представника за изборну реформу у БиХ, што јасно говори о томе како се они односе према суверености те земље.

- Треба скренути пажњу са домаћих проблема. Бивши европски комесар за спољну политику и безбједност Федерика Могерини, претходник Жозепа Бореља, изјављивала је да Русија не треба да ради на Балкану зато то је она територија ЕУ, што је колонијално мишљење. Ви сте борац! Главно је да сте Ви једини од кључних играча, чланова Предсједништва БиХ, који се залаже за Дејтон - поручио је Лавров Додику.