latinica  ћирилица
16/06/2022 |  20:49 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Лавров и Додик о неопходности ослобађања БиХ од спољног протектората (ФОТО)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик размотрили су на данашњем састанку динамику стабилизационог процеса у БиХ у контексту неопходности ослобађања те независне и суверене земље од спољног протектората у лику високог представника, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.
Додик - Лавров - Фото: РТРС
Додик - ЛавровФото: РТРС

Додик и Лавров су на састанку размијенили мишљења о стању и перспективама развоја међусобне сарадње са акцентом на сарадњу Русије са Републиком Српском, објављено је на Твитер налогу Министарства спољних послова Руске Федерације.

Истакнута је сагласност ставова о кључним међународним проблемима, као и значај успостављања конструктивног дијалога у БиХ о свим актуелним питањима.

Указано је на штетност праксе увођења једностраних незаконитиих санкција према легитимно изабраним политичким званичницима БиХ, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је потврђена обострана приврженост досљедном поштовању Дејтонског споразума, његових основних принципа равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима.

Потврђено је да ће контакти бити настављени.