latinica  ћирилица
17/06/2022 |  10:02 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Шупут: Висока ликвидност банкарског сектора

Банкарски сектор Републике Српске и даље је високоликвидан и у овом сегменту није угрожено пословање које се одвија онако како су то банке и планирале за ову годину, изјавио је данас вршилац дужности замјеника директора Агенције за банкарство Српске Срђан Шупут.
Агенција за банкарство Републике Српске - Фото: РТРС
Агенција за банкарство Републике СрпскеФото: РТРС

Шупут је рекао да се, према подацима у првом кварталу ове године, високоликвидност банкарског сектора види у више од 1,3 милијарде КМ обавезних резерви банака, нагласивши да су све банке са сједништем у Српској пословале позитивно.

- Подаци за први овогодишњи квартал говоре да је банкарски сектор забиљежио пад билансне активе, што је посљедица ситуације у Украјини и ситуације која је била са Сбербанком - рекао је Шупут за Срну.

Према његовим ријечима, проблеми са којима се банке сусрећу у свом пословању су актуелна геополитичка криза, инфлација и раст цијена.

- Дефинитивно је дошло до одлива депозита, о чему говоре наши подаци, јер су грађани, претпостављамо, препознали да је можда боље новац улагати у неке друге ствари него га држати у банци у виду депозита - додао је Шупут.

Он је рекао да банке већ разговарају међу собом како вратити депозите који су изашли из банака, те да је и додатна брига банкама како наставити финансирање, прије свега, реалног сектора.

Шупут је оцијенио да је ту основни проблем тај да банке не повећавају кредите према привреди, већ да искуључиво расту кеш кредити дати становништву.

- Са нашег становишта у овом тренутку то и није најбољи показатељ зато што сматрамо да без додатног кредитирања привреде и реалног сектора не може се очекивати излазак из ове кризе - истакао је Шупут.

Он сматра да ће највећи изазови у пословању банака у наредном периоду бити борба да се задрже депоненти, да становништво и привреда не подижу своје депозите, као и да се мора промијенити кредитна политика банака у циљу сагледавања начина да се повећају кредити ка реалном сектору.

Шупут је рекао да ће увезена инфлација, на коју Српска не може утицати, као и раст цијена мало имати утицаја на економију Српске, а онда и на банкарски сектор.