latinica  ћирилица
17/06/2022 |  14:48 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Путин на пленарној сједници Економског форума: Ништа више неће бити исто (ВИДЕО)

На Међунардном економском форуму у Санкт Петербургу одржана је пленарна сједница на којој се обратио руски предсједник Владимир Путин.
Међународни економски форум у Санкт Петербургу - Фото: Screenshot/YouTube
Међународни економски форум у Санкт ПетербургуФото: Screenshot/YouTube

Предсједник Русије рекао је у обраћању да су садашње промјене у економији и међународној политици тектонске и револуционарне, а да Запад живи у илузијама.

Истакао је да у глобалној политици више ништа неће бити исто.

Према његовим ријечима западне колеге и даље размишљају на начин из прошлог вијека и пријете другим државама као да су њихове колоније.

Руски предсједник је санкције против Русије назвао безумним и непромишљеним.

- Њихов циљ је да сруше економију Руске Федерације, али то није дјеловало. Ми смо стабилизовали наш банкарски систем и побољшали ликвидност - рекао је он.

Он је истакао да економски "блицкриг" против Русије од почетка није имао шансе.

- Западне владајуће елите имају илузије и не желе да виде промјене - рекао је Путин.

Према његовим ријечима суморна предвиђања о руској економији нису се остварила.

Путин је рекао да Запад бестидно намеће своју етику и културу, користећи све, укључујући спорт.

- Штавише, они грубо и бестидно намећу своју етику, гледишта на културу и разумијевање историје, а понекад доводе у питање суверенитет и интегритет држава и пријете њиховој егзистенцији - рекао је Путин.

Путин је додао да ако неки "бунтовник" не може да се "смири", покушавају да га изолују, укину.

- Користи се све, па и спорт, олимпијски покрет, забрањује култура, ремек-дјела уметности из једног јединог разлога, а то је да су аутори погрешног поријкла - рекао је Путин.

Путин је рекао да је ифлација у Русији од 16,7 одсто и даље висока, а власти ће наставити да раде на њеном смањењу.

- Само три мјесеца након масивног пакета санкција, потиснули смо нагли пораст инфлације. Након врхунца од 17,8 одсто, инфлација сада износи 16,7 одсто и наставља да опада. Економска динамика се стабилизује, јавне финансије су добре - рекао је Путин.

Руски предсједник је рекао да Русија није крива за пораст цијена на глобалном тржишту жита, оптуживши САД за подстицање раста цијена хране кроз штампање новца и "откупљивање" хране на глобалним тржиштима.

Путин је рекао да је Русија спремна да повећа извоз житарица и ђубрива и да ће извозити храну у Африку и на Блиски исток.

Пленарној сједници присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који ће се састати са руским предсједником.

Подсјећамо, пленаран сједница је каснила због сајбер напада.