latinica  ћирилица
17/06/2022 |  17:01 | Аутор: РТРС

Иштвану Турцију награда "Отворена књига"

Мађарски писац Иштван Турци добитник је овогодишње међународне награде "Отворена књига" Удружења књижевника Републике Српске за укупно књижевно дјело.
Иштван Турци - Фото: Screenshot/YouTube
Иштван ТурциФото: Screenshot/YouTube

Жири у саставу предсједник Ранко Рисојевић и чланови Предраг Бјелошевић и Берислав Благојевић додијелили су ово признање Туцију за укупно књижевно дјело.

- Иштван Турци данас се убраја међу истакнуте мађарске и европске пјеснике. Његова поезија је у сржи живота, у времену, у човјеку у том времену, у свим свакодневним напредовањима и посртањима. Он је "као крик између две секире" (Празнина), али и истовремено суштина своје собе, свог коначишта, одакле, као са узвишеног мјеста гледа свијет, гледа небеса, све гледа да би у све то унио своје биће као биће пјесме или биће пјесме као своје биће. Као poeta doctus, Турци познаје свјетску и мађарску поезију изнутра и извана. За њега ту нема непознатих ствари. Али не пјева овдје само знање, него прије свега, осјећање крхкости нашег свијета у којем живимо и који је наш једини дом - саопштио је жири.

Жири наводи да се мађарска поезија оличена у славним именима од Адија и Петефија Турци својом биографијом говори да је свјетски пјесник и да ствара свјетску књижевност.

- Као сви значајни пјесници Турци нас увлачи у своје ткање, стрпљиво, по-лако, награђујући читаочеву стрпљивост отварањем унутрашњег свијета пјесме. Као и живот ту се не бира само оно што је добро, или што је лоше у двадесет и четири часа, колико пратимо пјеснички субјект, стао је живот у цјелини. Управо тај унутрашњи свијет који се најављује често сасвим обичним, баналним свакодневним ритуалима показује своје богатство. Ту су крешенда ипак повезана са љубављу као најснажнијим животним мотивом. Двадесет и четири сата "Празнине", изванредне елегичне поеме потврђује да награда која је додијељена њеном аутору, Иштвану  Турцију, долази у праве руке. Чињеница да је он већ свјетски познат и награђиван пјесник само нас више увјерава да награда иде у праве руке - додаје жири.

Награда ће бити уручена у оквиру програма 7. међународних књижевних сусрета - Бањалука 2022, који ће бити одржани од 16. до 18. септембра.