latinica  ћирилица
17/06/2022 |  20:28 | Аутор: РТРС

МСУРС: Промовисани каталози изложби Мрђе и Бошњака

У Музеју савремене умјетности Републике Српске промовисани су каталози изложби "Декоративна сопства" бањалучке умјетнице Борјане Мрђе и "Будућност се понавља више него историја" требињског умјетника Игора Бошњака чије поставке ће трајати до 20. јуна 2022. године.
МСУРС: Промовисани каталози изложби двоје умјетника - Фото: РТРС
МСУРС: Промовисани каталози изложби двоје умјетникаФото: РТРС

Овом приликом Мрђа се осврнула на нову серију радова у медију цртежа, слика, слика-објеката и видео инсталације, коју је умјетница први пут представила као докторски умјетнички пројекат на Факултету ликовних уметности у Београду 2020. године.

Игор Бошњак је публици представио своја умјетничка вишегодишња истраживања на тему споменичког насљеђа из доба СФР Југославије, нарочито споменицима на Козари и Сутјесци, теоријом руског космизма, теоријом дронова и сопственом интерпретацијом ових феномена.

Умјетникова истраживања су резултирала серијом видео радова, принтова и архивских инсталација представљених на изложби у МСУРС.

На промоцији су поред умјетника говорили аутори стручних текстова и кустоси изложби – Лана Павловић и Младен Бањац, виши кустоси МСУРС и др Сарита Вујковић, директорица МСУРС.

Дизајнер каталога и аутор фотографија у публикацијама је Немања Мићевић, графички дизајнер МСУРС.