latinica  ћирилица
17/06/2022 |  22:41 | Аутор: СРНА

Момчило Копривица - побједник фестивала "Крива Дрина"

Афористичар Момчило Копривица из Бијељине побједник је 5. Међународног фестивала хумора и сатире "Крива Дрина", који је завршен вечерас у Зворнику.
Фестивал "Крива Дрина" - Фото: СРНА
Фестивал "Крива Дрина"Фото: СРНА

Копривица је добитник награде и публике и колега афористичара на овом фестивалу који је окупио учеснике из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Селектор и домаћин Фестивала Станислав Томић изразио је задовољство што је манифестација окупила десет афористичара из региона, као и посјетом публике.

- Презадовљан сам како се у свом петогодишњем трајању развијао Фестивал. Прије десетак година, када су сатирични каравани долазили у Зворник готово да није било публике. За пет година смо успјели да привучемо посјетиоце, па се из године у годину показује да Зворник има публику која може аплаузима да испрати једна овакав догађај - рекао је Томић.

Он каже да је за афористичаре важно да имају бритак ум и да буду досјетљиви да укажу на неке девијантне појаве у друштву и наведу на размишљање.

Истичући да су афоризми најкраћи и најефектнији жанр изражавања, Томић је рекао да то доноси и одређену тежину.

Према његовима ријечима, у свим осталим жанровима постоји могућност да се промаши, али афористичар има једну или двије реченице да погоди и да одмах зна колико је близу центра.

Он је навео неколико својих афоризама: "Између мене и шефа влада солидарност, кад он мене није пријавио, нећу ни ја њега", "Фотографије се праве ради успомена, зато наши људи све чешће сликају шта једу", "Средњовјековни владари су остављали задужбине, ови наши задужења".

Београђанка Нада Караџић је рекла да јој је ово друго гостовање на Фестивалу хумора и сатире и да је задовољна пријемом публике.

Она каже да је објавила двије збирке афоризама, те по једну поезије и кратких духовитих прича.

Она је издвојила неколико афоризама: "Обећавао ми је брда и долине, нисам знала да ћу да их пеглам", "Лепе жене пролазе кроз глад" и "Да ми је данас девизни деда, па да га Бог види!".

Зворничанин афористичар Милан Пантић истакао је да Фестивал ове године обиљежава петогодишњи јубилеј и да му је припала част да на овој петој смотри афоризама представља Зворник.

Он је нагласио да се у његовим афоризмима могу наћи политичара различитог ранга, у којима је тешко открити да ли се ради оним из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске или Црне Горе.

"Пишем афоризме покушавајући да поправим друштво, али не да некоме нанесем штету, него да се у њима препозна", рекао је Пантић и додао да њеови афоризми настоје да помало коригују стање ствари.

Пантићеви афоризми: "Набаво сам тамне наочаре, па сад сваког могу у очи да погледам", "Град је покривен камерама, али се на снимцима не види да нема канализације".

Фестивал је отворен 15. јуна изложбом карикатура Горана Ћеличанина, након које је изведена монодрама "Е, мој Тодоре" /дневник једног сељака/ по књизи Бојана Љубеновића "Србијо, Бог ти помого", у адаптацији глумца Јанка Радишића.

Другог дана фестивала представљена је књига "Село се весели" аутора Драгише Божића, те приказан филм "Корона, сумњиво лице".

Организатор фастивала је Народна библиотека и музејска збирка, а покровитељ град Зворник.