latinica  ћирилица
18/06/2022 |  08:37 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Бијељина: Премијера представе "Илузије"

Градско позориште Семберија вечерас ће у Бијељини премијерно одиграти представу "Илузије" коју је по тексту Ивана Вирипајева режирала Тијана Васић.
Градско позориште "Семберија" Бијељина (фото: facebook.com/gpsemberija) -
Градско позориште "Семберија" Бијељина (фото: facebook.com/gpsemberija)

Представа је настала по драмском дјелу које говори о љубави, а Вирипајев је један од најигранијих савремених руских драмских писаца, неријетко називан и савременим Чеховом, наводе из бијељинског позоришта.

Драмски комад говори о два пара који су у браку проживјела више од пола вијека и сада у дубокој старости, пред лицем смрти, поново себи постављају питања - шта је то љубав, да ли су је спознали, кога су вољели и какве су животе проживјели.

Овај драмски текст може да се разумије и као посвета позоришту јер жене и мушкарци се играју не само љубавним, него и позоришним илузијама, истичу из Градског позоришта.

У саопштењу се наводи да се тиме представа Васићеве, младе, а изузетно успјешне редитељке, одлично уклапа у концепт ове куће која настоји да у репертоар утка и разматрање феномена позоришта из различитих поетичких аспеката, али и представља корак даље у борби за доказивање да позориште није и не смије да буде мјесто јефтине забаве, ма гдје се налазило.

У представи играју Иван Петровић, Михаило Максимовић, Вања Кртолина и Марија Новаковић.

Сценографију и костиме потписује Мина Миладиновић, а композитор је Ана Крстајић.