latinica  ћирилица
18/06/2022 |  08:57 | Аутор: СРНА

Повећана производња шумских сортимената

У Републици Српској је за прва четири мјесеца ове године произведено 530.494 метара кубних разних шумских сортимената или више за 7,9 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Дрвни сортименти - Фото: РТРС
Дрвни сортиментиФото: РТРС

Најзаступљенији у производњи били су трупци, којих је произведено 192.739 метара кубних од четинарског и 100.513 метара кубних од лишћарског дрвета.

Међу произведеним сортиментима налази се и 152.291 метара кубних огревног дрвета од лишћара, 42.071 метара кубних четинарског дрвета погодног за хемијску прераду, целулозу, дрвене плоче.

У Српској је за прва четири мјесеца продато 482.702 метара кубних разних шумских сортимената или више за 5,7 одсто него у истом периоду лани.

Најзаступљенији у продаји били су трупци, којих је продато 58.221 метара кубних од четинарског и 31.352 метара кубних од лишарског дрвета.

Секретар Удружења шумарства и дрвоперераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је да се остварени резултати у шумарству могу сматрати добрим и да очекује да ће до краја године бити остварене и веће стопе раста.

Према његовим ријечима, овај кумулативни резултат остварен је током четири прва мјесеца највише захваљујући резултатима у априлу када је поризводња повећана за више од 14 одсто.

- Прошла година је генерално за шумарство била слаба и зато су основице мање, али охрабрује да је задржан проценат раста и да се то мало повећава. Очекује се боља ситуација, јер тржиште још увијек показује висок степен тражње и надам се да ситуација у Украјини неће у већој мјери утицати да се поремети ниво тражње наших најважнијих тржишта у ЕУ - навео је Шиник.