latinica  ћирилица
18/06/2022 |  09:40 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Вишеград: Уложен приговор Комисији за спровођење поступка опозива начелника

Општински одбор СНСД Вишеград уложио је приговор Комисији за спровођење поступка опозива начелника општине због сумње у регуларност спровођења гласања поштом.
Вишеград - Фото: РТРС
ВишеградФото: РТРС

 Шеф клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је новинарима да је 831 гласач пријављен за гласање путем поште на основу списка из 2020. године.

- Изражавамо сумњу на нерегуларност спровођења гласања поштом. Сада када су ти листићи дошли до људи који гласају потврдило се да на пратећем папиру не постоји мјесто потписа гласача - рекао је Андрић.

Андрић је појаснио да је уз гласачки листић за гласање путем поште требало да буде приложена и фотокопија идентификационог документа и пратећи лист са општим подацима, гдје је неопходно да стоји потпис гласача идентичан као на документу који се прилаже.

- У овом случају не постоји мјесто за потписивање тако да се не може утврдити идентитет онога ко шаље. То доводи до велике сумње, до великих нерегуларности - рекао је Андрић.

Он олекује да ће Комисија дати свој одговор да би се утврдио сам начин спровођења бројења и третирања таквих листића који немају потврду својеручним потписом гласача како је прописано законом.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић сматра да је ријеч о великом пропусту Комисије за спровођење рефрендума и да гласање путем поште није у складу са законом и Правилником Изборне комисије.

Он је напоменуо да пошта пристиже до 22. јуна и да до сада има око 200 пристиглих коверата, чак и 200 коверата које гласачи нису примили.

Одборник Народне партије Српске Младенко Тасић рекао је да је комисија која је оформљена за спровођење референдума од самог почетка направила низ неправилности приликом припреме и провођења референдума.

- С обзиром да је скупштинска већина, која је и покренула опозив именовала комисију, код нас се ствара основана сумња да су многе ствари и пропусти направљени намјерно, с циљем да би се резултат референдума могао прилагодити ситуацији - истакао је Тасић.

Он је напоменуо да на обрасцу који је приложен за гласање поштом не постоји мјесто за потпис и да то ствара сумњу да је и тај дио гласања урађен тако да може да се утиче на коначни резултат гласања.

- Скупштинска већина и комисија настављају да раде противзаконито, а све с циљем да би начелник општине Вишеград био смијењен - нагласио је Тасић.

Коначан резултат гласања на референдуму за опозив начелник општине Вишеград биће познат након што се преброје гласови поштом.

Према прелиминарним резултатима Комисије за провођење поступка опозива начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, на референдуму за опозив гласало је 2.712 бирача, док је против било 2.623 гласача, од укупно 10.685 бирача.

Иницијативу за опозив начелника подржало је 11 од укупно 21 одборника у локалном паралменту.