latinica  ћирилица
18/06/2022 |  10:00 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Руско историјско друштво наставља традицију формирања сверуске историјске културе

У понедјељак, 20. јуна, биће одржана Генерална скупштина Руског историјског друштва (РИО), која се поклапа са 10. годишњицом његовог поновног оснивања.
Руско историјско друштво (фото: rg.ru / Пресс-служба РИО) -
Руско историјско друштво (фото: rg.ru / Пресс-служба РИО)

На догађају ће се разговарати о активностима РИО у вези са великим јубилејима, од којих је главна 100. годишњица завршетка грађанског рата и стварања Совјетског Савеза, као и решавање актуелних организационих питања, пише Руска Газета.

У међувремену, РИО наставља да даје приоритет настави историје у школама.

- За све нас је очигледно да се управо у школи постављају темељи историјске писмености, усађује интересовање за проучавање прошлости наше велике Отаџбине, као и важне особине као што су патриотизам, грађанство и осјећај за отаџбину - изјавио је Сергеј Наришкин, предсејдник Руског историјског друштва.

Такође треба напоменути да је једна од панел дискусија Санктпетербуршког међународног економског форума била под називом "Од економије знања до економије талената: нове могућности".

Током ње је говорио и предсједник Управног одбора РИО Константин Могилевски.

- Русија је земља талената. И Петар Велики и Михаил Ломоносов, проналазач радија Попов, историчар Кључевски, маршал Жуков, не можете све побројати - нагласио је он.

- У свим областима којих се можемо сјетити, пронађите таленте који су промијенили историју Русије, побољшали живот људи, покренули економију напред - додао је он.

 Према његовим речима, у нашој историји таленти су се пробијали, јер таквог система није било.

- Данас стварамо услове за формирање новог квалитета привреде кроз посебно идентификоване и напредне таленте - објаснио је Могилевски.

Руско историјско друштво поново је створено у традицијама предреволуционарног Царског руског историјског друштва 20. јуна 2012. године.

Његови оснивачи били су 27 водећих руских институција образовања, науке и културе, укључујући Руску академију наука, Московски државни универзитет по имену М.В. Ломоносов, Санкт Петербуршки државни универзитет, МГИМО, Државни историјски музеј, Државна Третјаковска галерија, Ермитаж, Руска државна библиотека и многи други.

До данас су огранци РИО-а већ основани у више од 50 региона земље.

Према Повељи, циљ РИО је да обједини напоре друштва, државе, научника и љубитеља историје за формирање сверуске историјске културе засноване на објективном проучавању, покривању и популаризацији националне и светске историје и очувању национално памћење.