latinica  ћирилица
18/06/2022 |  10:18 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Меркелова посредник у преговрима?

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да постоји могућност да буде посредник у рјешавању конфликта између Русије и Украјине.
Ангела Меркел (Фото: Screnshot/ardmediathek.de) -
Ангела Меркел (Фото: Screnshot/ardmediathek.de)

Она није искључила могућност да буде посредник, али не сада, већ у каснијој фази, додавши да од ње "није ни тражено да се умијеша".

Њемачка политичарка је истакла да сукоб у Украјини представља "прекретницу у европској историји" и да се руски предсједник Владимир Путин мора схватити озбиљно.

Оцијенила је да су њене одлуке док је била на функцији канцелара и њен одлазак са тог положаја можда имали утицај на Путина да донесе одлуку о покретању специјалне војне операције у Украјини.

Меркелова је у интервјуу за њемачку медијску мрежу РНД навела да је прошле године покушала да разговара са Путином о европском безбједносном поретку, али да руски лидер није био заинтересован.

- Са једне стране, Путин није више био спреман за нови самит у стилу Нормандијске четворке, а са друге стране нисам успјела да уз овај, покренем додатни руско-европски формат за дискусију о поретку европске безбједности - рекла је Меркелова мислећи притом на састанке Њемачке, Француске, Русије и Украјине који су резултирали споразумима из Минске 2014. и 2015. године.

Она је поновила да стоји иза своје одлуке да блокира захтјев Украјине за улазак у НАТО 2008. године, јер би сличан поступак изазвао сукоб са Русијом.