latinica  ћирилица
18/06/2022 |  10:51 | Аутор: СРНА

Деђански: Путин показао колико цијени принципјелан став Српске и Додика

За српски народ и Републику Српску охрабрујуће је саопштење из Кремља након састанка предсједника Русије Владимира Путина и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и доказ је у којој мјери руски лидер цијени принципјелан став Републике Српске и Додика о неувођењу санкција Русији, рекао је политички аналитичар Стевица Деђански.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

- Врло је захвалан што види да се у овим тешким временима када су реално сви против нас, и Србија и Република Српска држе принципа који је заснован на међународном праву - рекао је Деђански за Срну.

Он је нагласио да српски народ треба да буде поносан што у овим турбулентним временима има руководства која умију да се понашају онако како треба у међународним односима и у крајњем случају према пријатељима.

- Неколико ствари су битне Србији и Републици Српској. Русија нам на политичком нивоу брани Косово и Метохију и чува Републику Српску. То никада не смијемо да заборавимо. То су национални интереси, али ако говоримо о економском равоју, он се дешава јер имамо стабилну власт и добру цијену енергената - рекао је Деђански.

Он је нагласио да најава наредног сусрета Додика и Путина за септембар малтене представља директну подршку српском народу и самом Додику пред изборе у октобру, захваљујући томе што он води врло принципјелну политику бранећи међународно право и изворни Дејтон.

- Њега /Додика/ нападају за скроз другу ситуацију, а само Република Српска и Милорад Додик бране Дејтон. Сви су на другој страни и лидер СДА Бакир Изетбеговић и опозиција у Српској, што је срамотно - истакао је Деђански.

Он је истакао да Русија Србији, а према обећањима из Сант Петербурга Републици Српској, обезбјеђује цијену гаса која је и до осам пута нижа неко на свјетском тржишту што је јак адут за привреду.

- Све те стране компаније не долазе што нас посебно воле, већ се бизнис мјери интересима, а интереси су да у овим крајевима имају инфрастуктуру, стабилну власт, јефтине енергенте и радну снагу која је обучена, а јефтинија него у њиховим земљама - навео је Деђански.

Руски предсједник Путин изјавио је током састанка са Додиком да цијени принципијелан став Републике Српске о неувођењу санкција Русији и потврдио да ће сарадња бити развијана, саопштено је из Кремља.

Додик је изјавио да је разговор са Путином био пун разумијевања и отворености и да је потврђено опредјељење да се заједно гради гасовод и двије гасне електране.

Српски члан Предсједништва БиХ је најавио да ће поново у септембру доћи у Русију, када ће бити прилика да настави разговор са руским предсједником Путином.