latinica  ћирилица
18/06/2022 |  12:28 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Москва високо цијени честит и отворен став Српске и Додика

Ниједна земља у Европи нема толико чист, честит и отворен став према Русији као Република Српска и то је Москва препознала и веома цијени што се види по пријему на који је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик наишао у Санкт Петербургу, оцијенио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Додик је од руских фактора примљен и испоштован као да је предсједник значајне земље, а не представник релативно мале БиХ, односно Републике Српске као ентитета унутар БиХ. То говори о великом пријатељском односу Руса према Додику и Републици Српској и српском народу, с друге стране и њиховом уважавању принципјелене позиције Републике Српске - рекао је Анђелковић Срни.

Он је нагласио да чак и Србија балансира на начин да је повукла неке потезе који се Русији не допадају, а да је са друге стране Република Српска све што је учинила, учинила крајње принципијелно и отворено, што у Москви веома цијене.

- Они разумију положај у коме се ми налазимо, али разумеју и то да Додик својом храброшћу, упркос том тешком положају повлачи потезе које нико други није повукао - додао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, то резултира максимално пријатељским односом Москве, још већим него што је био раније и позивом руског предсједника Владимира Путина Додику да се састану у септембру како би се разговарало о озбиљним пројектима.

- То резултира спремношћу Русије да апсолутно подржи Републику Српску на сваком нивоу, од Савјета безбједности до било ког другог међународног фактора, а не треба заборавити да је Русија суперсила коју нико није успио да изолује од свијета - рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да је то, коначно, резултирало и фантастичном цијеном гаса, односно задржавањем оне пређашње.

- Ми Срби смо под великим притиском Запада и једино уз такву сарадњу са Русијом можемо да се одржимо. Уистину, ово што сад ради Додик јесте и врхунац патриотског односа према српским интересима и несумњиво велика државничка храброст - закључио је Анђелковић.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је током састанка са Додиком да цијени принципијелан став Републике Српске о неувођењу санкција Русији и потврдио да ће сарадња бити развијана, саопштено је из Кремља.

Додик је изјавио да је разговор са Путином био пун разумијевања и отворености и да је потврђено опредјељење да се заједно гради гасовод и двије гасне електране.

Српски члан Предсједништва БиХ је најавио да ће поново у септембру доћи у Русију, када ће бити прилика да настави разговор са руским предсједником.