latinica  ћирилица
18/06/2022 |  12:46 ⇒ 19/06/2022 | 10:29 | Аутор: РТРС

Након "Даре из Јасеновца" Српска планира снимање филма о страдању Срба у Дракулићу (ВИДЕО)

Вршилац дужности директора Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је данас да би за мјесец дана требало да буду отворени конкурси за развој сценарија у Српској.
Ања Илић - Фото: РТРС
Ања ИлићФото: РТРС

- Осим конкурса за развој сценарија за жанровски филм, односно за филм на било коју тему, биће отворен и посебан конкурс за развој сценарија за националну тему, а та тема ове године биће страдање српског народа у Дракулићу у Другом свјетском рату 1942. године - рекла је Илићева на конференцији за новинаре.

Навела је да ће Центар расписати конкурс за развоје сценарија за игране и дугометражне и краткометражне филмове, те игране телевизијске серије, за развој пројеката за игране, документарне, анимиране филмове и телевизијске серије, завршне студентске филмове, мањинске копродукције и организацију филмских фестивала.

Илићева је додала да ће већина конкурса бити расписана током цијеле године, што значи да ће цијеле године корисници моћи да шаљу своје пројекте, с тим да ће бити четири периода одлучивања о добитницима средстава, а ове године биће само два.

- Важно је напоменути да је процес производње аудио-визуелног садржаја дуг и комплексан, а да просјечан временски период за производњу европског дугометражног играног филма износи између три и пет година, тако да ћемо и ми и јавност морати бити стрпљиви када су већи и видљивији резултати Центра у питању - рекла је Илићева.

Подсјетила је да је Влада Српске прошле године основала Центар за развој и унапређење кинематографије у Републици Српској.

Илићева је нагласила да је једна од важних новина коју је донио тај закон та да корисници конкурса за развој сценарија буду и физичка лица, као и да је њиме омогућено да продукцијске куће буду регистроване и као самостални предузетници, што је једна у низу мјера успостављања тржишта и покретања аудио-визуелне индустрије у Српској.

Истакла је да Аудио-визуелни центар Српске неће самостално производити филмове и остали аудио-визуелни садржај.

- Средства ће се путем јавног конкурса додјељивати продуцентским кућама, које ће даље, самостално или у сарадњи са другим продукцијама, телевизијским емитерима или интернет оператерима да производе филмове, серије и остали аудиовизуелни садржај - рекла је Илићева.

Центар за развој и унапређење кинематографије у Републици Српској основан је половином прошле године на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, ради подстицања филмског стваралаштва у Српској.