latinica  ћирилица
18/06/2022 |  13:16 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Додик: Русија не напушта своје пријатеље

Русија не напушта своје пријатеље и у то сам се поново увјерио након разговора с предсједником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: forumspb2022.tassphoto.com) -
Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: forumspb2022.tassphoto.com)

- Сви наши пројекти који су раније договорени се настављају, а цијене гаса остају исте до краја године, од чега ће највише користи имати људи у Српској и у ФБиХ - објавио је Додик на Твитеру.

Истакао је да Русија остаје битан фактор одлучивања у Савјету безбједности УН-а.

- Наш приједлог њима је да подрже наставак Мисије АЛТЕА. Нагласио сам да долазак њемачких војника нећемо подржати и да то видимо као покушај да се силом намећу политичка рјешења - изјавио је Додик.

Додик је најавио нови састанак са Путином.

- Поново сам обавијестио предсједника Путина да онај који се представља као високи представник нема мандат. Већ у септембру имамо нови састанак да бисмо видјели како теку договорени пројекти. Изградња гасовода и двије гасне електране су приоритет и нећемо дозволити никакве блокаде - истакао је српски члан Предсједништва.

Додик је поновио да Српска неће и не може одустати од својих права, те додао да се залаже за поштовање Устава и изворни Дејтонски споразум.

-  Чувамо позицију Српске и тражимо оно што нам припада по Уставу. Поновио сам да БиХ може опстати само као земља два ентитета и три конститутивна народа - истакао је Додик.

Навео је да је Путин још једном је изразио пуну подршку Дејтонском споразуму и показао свој принципијелан став

- За разлику од многих са Запада који би на лажима хтјели да легализују кршење Устава и који би радо срушили Дејтонски споразум - објавио је Додик.

Додик је захвалио Путину што разумије сложене односе у БиХ.

- Еадује ме да Русија зна да у Републици Српској има искреног пријатеља и да никада нећемо дозволити да се уведу санкције - поручио је Додик.