latinica  ћирилица
18/06/2022 |  14:10 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Трасова увијек на страни једне политике у БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија оцијенио је данас да су иступи министра иностраних послова Велике Британије Лиз Трас апсолутно једнострани и њима само беспотребно покушава БиХ да увуче у сукоб у Украјини.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Са таквим ставовима наступала је и приликом недавне посјете БиХ и сви су били свједоци да су те њене изјаве изазвале бројне реакције, углавном негативне - изјавио је Тегелтија Срни поводом писма Трасове које су објавили медији.

Он је истакао да, с обзиром на то да није примио писмо Трасове, тешко може да га коментарише, али да ће, када добије то писмо путем Министарства иностраних послова, тада и одговорити на њега.

- Нажалост, наставља се пракса да дипломатска пошта, која је упућена српским представницима у Сарајеву, буде доступна прво свима у Сарајеву, укључујући и медије, па тек онда онима којима је упућена. На основу онога што сам успио прочитати у медијима, у писму Трасове нема ништа ново. Сви њени иступи су апсолутно једнострани и увијек се сврста само на страну једне политике у БиХ - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је напоменуо да се у једној ствари слаже са британском министарком и то онда када каже да људи имају право да одлучују о својој демократској будућности.

- И ја се залажем за право да грађани БиХ сами одлучују о својој демократској будућности, а да им то нико не намеће извана, па ни министарка Трас. Иако су ми њени ставови неприхватљиви, то ме неће спријечити да посвећено радим на унапређењу билатералних односа између Велике Британије и БиХ, поготове економски, јер је то у интересу грађана обје земље - истакао је Тегелтија.

Медији преносе да је Трасова, која је недавно боравила у БиХ, прије неколико дана послала писмо Тегелтији у којем је навела да Велика Британија очекује да БиХ "поштује своје међународне обавезе, укључујући придржавања одредби Повеље УН, наметању санкција Русији и наставку супротстављања руској повреди међународног права".