latinica  ћирилица
18/06/2022 |  14:33 ⇒ 14:40 | Аутор: РТС

Мандић: Србија, Мађарска и Шпанија фаворити за титулу

Ватерполисте Србије од уторка, 21. јуна очекују изазови на Свjетском првенству у Мађарској, а први ривал српских ватерполиста биће тог дана у 19.30 часова селекција САД, коју предводи бивши селектор Србије Дејан Удовичић.
Ватерполисти (фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC) -
Ватерполисти (фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC)

Изабраници селектора Дејана Савића такмичиће се у Д групи са Аустралијом, САД и Казахстаном.

Ватерполиста Новог Београда Душан Мандић изјавио је данас у Спортском центру "Милан Гале Мушкатировић" да су САД најозбиљнији ривал у првој фази такмичења.

- Видјећемо у каквом ће саставу доћи Аустралија, видио сам да је код њих било неких промјена у екипи. Са Американцима смо одрадили неколико спаринг-тренинга. Видјели смо да су квалитетна екипа и да ће сигурно бити неугодан противник. То је прва утакмица, са њима, на шампионату и носиће своју тежину јер су нам најјачи противник у групи - изјавио је Мандић.

Подмлађени тим Србије само на око делује неуиграно, али већина момака добро се познаје што из клубова, што са претходних репрезентативних обавеза попут СП у корејском Гвангџуу 2019, када је Србија заузела пето мјесто.

- Олакшава нам посао, јер је већина играча осјетила тежину играња Свјетског првенства у Гвангџуу и тежину играња те најтеже утакмице, односно четвртфинала. Сигуран сам да ћемо из утакмице у утакмицу подизати наш ниво игре и да ћемо бити прави кад је најпотребније, у четвртфиналу - истакао је Мандић.

Као фаворите за титулу члан вицепрвака Европе Новог Београда види Србију, Шпанију и домаћина Мађарску.

- Биће велика конкуренција. Домаћин Мађарска је један од фаворита, уз Шпанију и нас. То су три најозбиљније екипе, али наравно и Америка, Грчка, Црна Гора, свака од тих екипа може да претендује на медаљу - додао је Мандић.

Мандић је подвукао да тешка сезона не може бити изговор када се игра за национални тим.

- Изузетно је тешко и могу да кажем да не памтим да сам дошао овако уморан и тежак на припреме репрезентације. Огроман број утакмица, нема пауза, дешавају се ту и повреде. Како нама, тако и другима. Морамо се прилагодити, јер играмо за репрезентацију. Кад играмо за репрезентацију све то стављамо по страни и умор и све остало и желимо да остваримо најбољи могући циљ - закључио је Мандић.

Мандићев саиграч из Новог Београда Страхиња Рашовић сматра да ће први дуел на СП против Американаца умногоме одредити слику Д групе.

- Американци су нам највећи ривал. Аустралија је мало измјенила састав, али те двије екипе важе за двије изразито пливачке екипе. Сигурно да ћемо са њима водити битке за прво мјесто у групи. Америка је јачи противник од Аустралије, али да видимо тамо кад дођемо. Има ту и Казахстан, који мислим да ћемо побједити - изјавио је Рашовић и додао да је циљ прво мјесто у групи и директан пласман у четвртфинале.

- Ако сте први у групи, имате четири дана одмора, али губите такмичарски ритам можда. Ако сте други или трећи, играте осмину финала, гдје сте и даље у ритму и не стајете. Све има предности и мане, али идемо да будемо први, нема никаквих калкулација - рекао је Рашовић.

Рашовић је истакао да ће Србија јуришати на светски трон и да мотива екипи не недостаје.

- Напасти трон свјетског шампиона је огромна ствар. Послије Олимпијских игара, то је друго највеће такмичење које постоји. Огроман изазов, огроман мотив. Играли смо у сличном саставу у Гвангџуу, годинама смо на окупу и одлично се познајемо и кроз клубове и кроз репрезентацију. Ово је тренутно најбољи састав. Знамо кога представљамо и тако ћемо се опходити - рекао је Рашовић.

Београђанин сматра да се квалитет између највећих ватерполо сила уједначио.

- Можда се проширила конкуренција, добили смо Грке као нову, врхунску екипу. Доста се изједначио квалитет. Шпанци, Мађари, Италијани, Хрвати, Грци и ми претендујемо на освајање трофеја - истакао је Рашовић.

Посљедњу титулу првака света Србија је освојила 2015. у Казању, док је посљедња медаља на СП, бронзана, освојена баш у Мађарској 2017. године.