latinica  ћирилица
18/06/2022 |  15:08 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Евростат: Највиша инфлација од почетка објављивања извјештаја

Инфлација у ЕУ и еврозони достигла је у мају највише нивое откада је Евростат почео да објављује податке, показао је најновији извјештај.
Евростат (Фото: EPA/BORIS ROESSLER) -
Евростат (Фото: EPA/BORIS ROESSLER)

На нивоу ЕУ инфлација мјерена хармонизованим индексом потрошачких цијена порасла је у мају на 8,8 одсто, највиши ниво од почетка 2001. године када је Евростат почео објављивати податке.

Инфлација у еврозони скочила је са 7,4 на 8,1 одсто, највиши ниво од 1996. године, потврдила је европска статистичка канцеларија процјену објављену крајем маја.

У мају прошле године износила је 2,3 одсто у ЕУ и 2,1 одсто у еврозони.

Највећи удио у стопи инфлације у еврозони у мају имале су цијене енергије, чак 3,87 одстотних бодова. Слиједе цијене хране са од 1,59 одстотних бодова и цијене услуга са 1,46 одсто.

Цијене енергије биле су у мају у зони примјене заједничке валуте више 39,1 одсто него прошле године, а цијене хране девет одсто.

Највише су у мају порасле потрошачке цијене у балтичким земљама, 20,1 одсто у Естонији, те 18,5 одсто у Литванији и 16,8 одсто у Летонији.

Двоцифрене стопе инфлације биљежиле су и Хрватска, Бугарска, Чешка, Грчка, Мађарска, Холандија, Пољска, Румунија и Словачка, преноси "Сеебиз".

Најнижу стопу инфлације биљежиле су Француска и Малта, од 5,8 одсто.

Само у Холандији цијене су у мају порасле нешто блаже него у априлу, показује Евростатов извјештај.