latinica  ћирилица
18/06/2022 |  15:22 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Чавушоглу: Став Турске јасан, Додик је члан Предсједништва, вољели га или не

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао је данас у Сарајеву да се односи Турске и БиХ развијају у бројним сегментима и најавио наставак сарадње у политичком, економском и војном смислу.
Мевлут Чавушоглу у Сарајеву (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Мевлут Чавушоглу у Сарајеву (Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

- У 2021. години остварен је циљ од милијарду долара у обиму спољнотрговинске размјене. За ову годину желимо подићи то на виши ниво - рекао је Чавушоглу након сусрета са министром иностраних послова у Савјету министара Бисером Турковић.

Он је додао да турске компаније улажу значајан новац у БиХ, преносе федерални медији.

- Данас смо разговарали и о актуелним дешавањима у регији и одразима кризе у нашем блиском географском простору. Моја посјета БиХ се реализује у оквиру посјете пет земаља. На сваком од тих сусрета сам искористио прилику да нагласим важност регионалне стабилности и да БиХ представља кључну позицију у очувању стабилности - рекао је Чавушоглу.

Осврћући се на однос Турске према српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Чавушоглу је рекао да је став Турске јасан и да на свим сусретима исказују непристрасност ставова.

- Став Турске је јасан. Вољели га или не, Милорад Додик је члан Предсједништва БиХ. Ми на свим сусретима исказујемо непристрасност наших ставова. Са свим саговорницима разговарамо на исти начин када су у питању одлуке које је Република Српска донијела, када је ријеч о политичком и територијалном интегритету БиХ. Ту је наш став јасан са ким год да обављамо разговоре - рекао је Чавушоглу.

Чавушоглу је поздравио иницијативу за одржавању састанка на којем би учествовали предсједници Турске, Хрватске, Србије и представници народа у БиХ.