latinica  ћирилица
18/06/2022 |  16:36 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Кецмановић: ЕУ никад није имала мање капацитета да прими БиХ

Политиколог Ненад Кецмановић изјавио је да ЕУ никада није имала мање капацитета да прими БиХ и да је и питање шта би то БиХ сада имала да подијели са Унијом.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

- Али, као што би БиХ њима била само белај више, тако се поставља питање колико је ЕУ оваква каква је привлачна. Шта ми сад треба са њима тамо да делимо, да ли прескакање оброка или хладне радијаторе? - упитао је Кецмановић.

Он је оцијенио да се српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик понио дипломатично на недавном састанку у Бриселу лидера политичких странака из БиХ са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом.

- Похвалио је организаторе Мишела и Бореља и рекао да ништа није потписано. Закључци /са састанка/ су необавезујући и уопштено формулисани тако да може да их тумачи како ко хоће - рекао је Кецмановић за "Спутњик".

Ако има икаквог ефекта тог састанка, каже Кецмановић, онда је то да је он мотивишући за актере у БиХ да изађу на изборе на јесен, а за ЕУ самомотивишући да прикаже неку илузију да њене институције играју важну улогу и да се догађа нешто позитивно.

Кецмановић сматра да је опадање америчке моћи условило да и мале земље дижу гаву.

- Јављају се пукотине широм света и тај спор и дуг процес добија временом на убрзању. Сад и Срби са обе стране Дрине могу да им кажу да неће пристати на преваре које изгледају детињасте и смешне - рекао је Кецмановић.

Историчар Чедомир Антић оцијенио је да су Срби, када је ријеч о европским институцијама у специфичној позицији јер би, ако би прекинули односа са њима, то био добар изговор за још веће притиске на њих.

- Стално се говори о томе да они нама испостављају захтјеве. Наравно, вријеме је радикално и они морају да покажу својој јавности да су спремни да лупе шаком о сто. Добро је, међутим, што су Србија и Српска ипак успјели да избјегну те страшне стријеле које ка њима иду, али и што смо изашли из фазе мимикрије, чиме су нас буквално натјерали да водимо исправну политику - рекао је Антић.

Он сматра да понашање Европе и поруке које она шаље, не само према БиХ већ и шире, подсјећају на "дјечје приче".

Антић је рекао да би ЕУ жељела да без средстава постигне максимум циља, а пошто опстаје слика Балкана као јединог мјеста гдје је амерички и европски империјализам нешто успио, надају се да ће управо ту гдје су почели свој злочиначки пут прије 32 године да доживе неку ренесансу.

Он је указао да Запад сматра да је нормално да у БиХ буду изабрани нелегитимни представници, а све са крајњим циљем да се укине Дејтонски споразум.

Антић додаје да Западни представници су притом у БиХ присутни као "четврти народ".

- Направили су администрацију која кошта стотине милиона долара, гдје извозе разне људе који би у нормалним земљама или били истјерани из политике, или лишени слободе, а дозвољена је и корупција ако слушате шта вам се каже из Вашингтона или Лондона - закључио је Антић.