latinica  ћирилица
18/06/2022 |  16:57 ⇒ 19/06/2022 | 07:30 | Аутор: РТРС

Додик: Русија не напушта своје пријатеље; У септембру нови састанак са Путином (ВИДЕО)

Русија не напушта своје пријатеље и у то сам се поново увјерио након разговора с предсједником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик.- Сви наши пројекти који су раније договорени се настављају, а цијене гаса остају исте до краја године, од чега ће највише користи имати људи у Српској и у ФБиХ - још једном је потврио Додик и истакао да Русија остаје битан фактор одлучивања у Савјету безбједности УН-а.
Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: forumspb2022.tassphoto.com) -
Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: forumspb2022.tassphoto.com)

Русија добро разумије притиске са којима се боримо и високо цијени то што нисмо на страни санкција против ње, рекао је Милорад Додик након састанка са Владимиром Путином. Иако те санкције ни најмање не би погодиле једну тако снажну државу као што је Руска Федерација, у питању је, каже Додик, принцип.

- Принцип је веома битан. Рекао сам да неки у БиХ који желе да уводе санкције, не воде рачуна о томе да је Русија гарант Дејтонског споразума и да у том погледу потпуно је бесмислено разговарати о томе да било ко гаранту твог постојања уводи неку врсту санкција - истиче Додик.

О састанку Додика и Путина извијестио је и Кремљ на својој званичној веб страници, на којој се наводи да Русија цијени то што се Српска одупире притисцима да се Москви уведу санкције. Исто је рекао и сам Путин који је на почетку састанка поздравио Додика и рекао да су развили добре односе још откада је био предсједник Републике Српске. Путин је Додику пренио да Руска Федерација високо цијени позицију Републике Српске која се противи увођењу санкција Русији.

- Нажалост, у садашњим условима имамо одређене потешкоће у вези са санкцијама, али добро знамо ваш став, веома га цијенимо. И поред свих потешкоћа, односи се настављају и развијаће се, поготово са онима који желе да одрже ове односе. И колико ја знам, Ви сте једна од тих особа -рекао је Путин.

Прије свега, наставиће се економски односи, потврдио је Додик и захвалио се Путину што ће Русија до Нове године наставити да Српској испоручује гас по много нижим цијенама од оних у Западној Европи. Додик је потврдио да ће се наставити са реализацијом градње гасовода, као и двије гасне електране.

- Потврђено је опредјељење да се заједно гради гасовод, а на бази тога и двије електране, једна у околини Приједора, друга код Бањалуке - нагласио је Додик.

Додик је Путина упозано и о току изградње руско-српског храма у Бањалуци, а било је ријечи и о медицинској сарадњи између Русије и Српске.

- Путин ме је позвао да негдје у септембру опет дођем, да видимо како пројекти напредују, како се завршавају, тако да ће то бити прилика да наставимо овај разговор који је био пун разумијевања и отворености - објаснио је српски члан Предсједништва.

Додик је, како је рекао, Путина обавијестио да се појединим званичницима из Српске уводе санкције Запада, између осталих и њему. Све то је дио притисака, каже Додик, да се Српска сврста на страну оних који уводе санкције Русији.