latinica  ћирилица
18/06/2022 |  17:13 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Служен парастос за 99 припадника Касиндолског батаљона (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју у Касиндолу у Источној Илиџи, одата је пошта за 99 погинулих бораца Касиндолског батаљона Војске Републике Српске.
Дани Каиндолског батаљона - Фото: СРНА
Дани Каиндолског батаљонаФото: СРНА

Од Кијева до Олова бранили су борци Касиндолског батаљона српска огњишта. Највише их је страдало управо на подручју Кијева, гдје се обиљежава манифестација "Дани Касиндолског батаљона".

Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Слободан Маунага навео је да су на Спомен-обиљежју у Касиндолу уписана имена 99 бораца, који су своје животе дали за Републику Српску.

- Ми све ове године истрајавамо у намјери да очувамо сјећање и одамо почаст нашим погинулим саборцима, који су се храбро борили на ратиштима - рекао је Маунага.

Он је подсјетио да је и ове године у оквиру традиционалне манифестације "Дани Касиндолског батаљона" организован поход на локалитет Кланац "Путевима касиндолских бораца", као и низ спортских и културних манифестација, а посебан акценат је стављен на 30 година Републике Српске.

У Кијеву је јуна 1993. страдао и командант Касиндолског батаљона Бошко Вујадин.

Његова супруга, Душанка Вујадин, подсјетила је да је њен супруг погинуо заједно са својим кумом Бором Ерићем на локалитету Кијева.

Она је истакла да је ово велики дан посвећен одавању почасти борцима Касиндолског батаљона.

- Потресно је, али смо и поносни на њих. Много је битно његовати културу сјећања на наше страдале, за оне који дадоше своје кости и своју крв за ову земљу по којој ми сад ходимо слободно - истакла је Вујадин.

Због погинулих Касиндолског батаљона, због укупно 23.000 бораца који су дали животе, Република Српска мора бити на првом мјесту.

- Ови часни борци који су погинули за Републику Српску треба и морају да буду заклетва свима нама да стварамо, чувамо и сачувамо Републику Српску, без употребе оружја, него на основу властите памети и ресурса којима располажемо - истакао је изасланик српског члана Предсједништва Бошко Томић.

И стога је потребно јединство у чувању Републике Српске, јер само са Српском имамо могућности и шансу да опстанемо на овим просторима, поручено је из Касиндола гдје су полагањем цвијећа пошту јунацима одале породице погинулих, представници борачких удружења, МУП-а, изасланик српског члана Предсједништва, те делегације општинске и градске власти.