latinica  ћирилица
18/06/2022 |  17:52 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Вишеград: СНСД уложио приговор Kомисији за спровођење поступка опозива начелника општине (ВИДЕО)

Општински одбор СНСД Вишеград уложио је приговор Kомисији за спровођење поступка опозива начелника општине.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Сумњају у регуларност спровођења гласања поштом. Кажу да је уз гласачки листић за гласање путем поште требало да буде приложена и фотокопија идентификационог документа и пратећи лист са општим подацима.

Ту је, кажу, неопходно да стоји потпис гласача идентичан као на документу што, наводе, није био случај.

У вишеградском СНСД-у и коалицији окупљеној око ове странке изражавају сумњу на могуће нерегуларности овим видом гласања. 831 гласач је пријављен да гласа путем поште на основу списка из 2020. године

- И раније смо изражавали сумњу у нерегуларност гласања поштом, али сада када су ти листићи стигли до људи који гласају из Србије и свих других дијелова гдје су пријављени, потврдило се да на пратећем папиру на коме се налазе општи подаци не постоји мјесто потписа гласача - појаснио је СНСД-ов Дарко Андрић.

- С обзиром на то да је скупштинска већина која је и покренула опозив именовала ову изборну комисију, код нас се ствара основана сумња да су многе ствари и пропусти који су направљени - направљени намјерно, а све у циљу да би се изборни резултат, тј. резултат референдума, могао прилагодити ситуацији - каже Младенко Тасић (НПС).

Сумњу у регуларност гласања путем поште има и актуелни начелник Младен Ђуревић.-

- Улажемо приговор да бисмо дали до знања да сматрамо да такав начин слања материјала за гласање путем поште није у складу са законом. Имамо око 200 пристиглих коверата, а чак и 200 коверата које нису гласачи примили, тако да су те коверте враћене у општину - појаснио је Ђуревић.

У комисији за поступак спровођења опозива начелника општине одбацили су приговор као неоснован и истакли да је све рађено у складу Правилником о спровођењу поступка опозива начелника.

- Комисија за спровођење поступка опозива начелника општине Вишеград се упознала са приговором СНСД-а и одлучили смо да тај приговор одбацимо, а све из разлога што не постоје услови за вођење управног поступка по том питању - навела је Снежана Нешковић, предсједница Kомисије за спровођење поступка опозива начелника општине Вишеград.

У четвртак, 23. јуна, биће познато да ли је опозван актуелни начелник.