latinica  ћирилица
18/06/2022 |  18:00 ⇒ 19/06/2022 | 07:56 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Без обзира на очај Шаровића и Бореновића, Путин рекао да цијени Додиков став о санкцијама

Поставља се питање одакле Мирку Шаровићу и Браниславу Бореновићу право да коментаришу било шта о санкцијама Русији, с обзиром на то да су њих двојица, као и њихове страначке колеге и посланици, буквално побјегли из Народне скупштине када се гласало да је Република Српска против увођења санкција Руској Федерацији и то баш на приједлог Милорада Додика, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Без обзира на очајнички покушај политичког Сарајева и њихових пулена Шаровића и Бореновића, Путин није ништа ново рекао Додику у вези са санкцијама Руској Федерацији, јер се већ одавно зна да су се поједини бошњачки амбасадори, без одлуке институција БиХ, покушали придружити одређеним изјавама о санкцијама Русији. Али исто тако знамо и да је Милорад Додик против тих и таквих амбасадора, као и против министра инностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић поднио кривичне пријаве - истакао је Ковачевић.

Он је оцијенио да је занимљиво да Шаровић и Бореновић нису прочитали да је Путин рекао Додику да високо цијени његов став о санкцијама Русији, односно о томе да БиХ не може да уведе санкције Русији као земљи која је гарант Дејтонског мировног споразума, на којем је БиХ и утемељена.

- Такође, нису прочитали ни да је Путин рекао Додику да су односи Руске Федерације и Републике Српске вишеструко попорављени од када је Милорад Додик дошао на чело Републике Српске, без обзира коју функцију тренутно вршио, те да је исто тако рекао да ће односи Републике Српске и Руске Федерације без обзира на те јефтине притвзаконите и противуставне покушаје бошњачких политичара напредовати и додатно расти - подсјетио је Ковачевић.

Он је нагласио да ни Шаровић ни Бореновић, наравно, нису успјели прочитати ни да су Путин и Додик разговарали о конкретним пројектима, да је Путин подржао у потпуности да цијена гаса за Републику Српску, али и комплетну БиХ, захваљујући њиховим разговорима, остане иста до краја године и уз Србију најјефтинија у Европи, да је подржао изградњу крака гасовода кроз цијелу Репулику Српску, али и изградњу двије гасне електране - једну код Приједора, а другу код Бањалуке.

- Колико Мирко Шаровић ништа не разумије показује и то да Додика назива 'бјанко потписивачем' бриселског документа, којег иначе нико није потписао и који се уопште није ни потписивао, као и да га назива 'поноћним чекачем на фотографисање са Путином'. Јадни Шаровић стоји у реду за фотографисање већ 20 година, али никада не дочека, нити ће дочекати. Можда једино дуже чека на изборну побједу, али је још извјесније да њу тек никада неће ни дочекати - закључио је Ковачевић.