latinica  ћирилица
18/06/2022 |  19:14 ⇒ 19/06/2022 | 07:31 | Аутор: РТРС

Москва цијени став Додика и Српске; Притисци са Запада не утичу на увођење санкција (ВИДЕО)

Састанци српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са највишим званичницима Руске Федерације и представницима великих комапнија у Русији значајни су у вријеме сложене политичке, али и економске ситуације, сматрају политички аналитичари.
Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: forumspb2022.tassphoto.com) -
Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: forumspb2022.tassphoto.com)

Кажу - званична Москва цијени крајње принципијелан и отворен став Додика и Републике Српске, без обзира на различите притиске који долазе од Запада.

Највише оцјене састанака српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са званичницима Руске Федерације долазе и из Москве. Новинар Александар Борисов каже да су руски медији овоме дали значајну пажњу. Овим су, сматра односи Републике Српске, али и БиХ са Русијом дигнути на виши ниво у различитим областима.

- Циљ је да се пријатељски односи између наших братских народа трансформишу у што јачу економску, научну и културну сарадњу. А Додик се срео не само са Путином и Лавровом. Имао је и састанак са предсједницом Савјета Руске Федерације - рекао је Борисов.

Борисов каже да су састанци потврдили зашто Москва, између осталог цијени Републику Српску.

Путин, Лавров и Додик разматрали су билатерална питања, али и она са свјетске сцене. Ту могу да кажем колико Москва цијени принципјелан став Републике Српске и Додика о неувођењу санкција Русији - додао је Борисов.

Овакви сусрети у вријеме сложене ситуације у свијету нису безначајни. Дефинитивно на сцени је стварање новог свјетског поретка, каже професор бањалучког Факултета политичких наука Жељко Будимир.

- То ће бити мучан и тежак посао за нас мале. Оно што охрабрује, јесте да Русија каже да је потребно поштовати принципе начела међународног права у условима хегемоније и хаоса у међународном поретку. Мале државе и мали народи тешко могу да остану неоштећени - изјавио је Будимир.

И политички аналитичари у Србији сматрају да је састанцима Додика са Путином и Лавровом, те представницима значајних руских компанија доказан пријатељски однос Русије према Републици Српској, али и то да је српски члан Предсједништва у овом тренутку спреман да разговара и са званичним Бриселом и Москвом.

- Додик несумњиво схвата да је наш положај такав да морамо да имамо комуникацију и са онима који нам не мисле добро, зато настоји без обзира на све стријеле које су према њему упућене да задржи добре односе са Бриселом. С друге стране скоро да нема политичара на западном дијелу свијета ко смије на овај начин да наступи према Москви, штитећи интересе своје земље - саопштио је Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

- БиХ цијела функционише на једном компромису великих сила још од 90. година и без било којег угаоном камена или потпорног стуба те одрживости БиХ плашим се да би услиједила криза несагледивих размјера - додао је Владимир Добросављевић, политички аналитичар.

Опозиција свој став о састанцима Додика сада и у Санкт Петербургу гради из контекста извучене изјаве руског предсједника о наводним санкцијама БиХ Русији. Поставља се питање каже савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић, одакле Мирку Шаровићу и Браниславу Бореновићу право да коментаришу било шта о санкцијама Русији, с обзиром на то да су њих двојица, каже, као и њихове страначке колеге и посланици, побјегли из Народне скупштине када се гласало да је Република Српска против увођења санкција Руској Федерацији и то баш на приједлог Милорада Додика.

- Без обзира на очајнички покушај политичког Сарајева и њихових пулена Шаровића и Бореновића, Путин није ништа ново рекао Додику у вези са санкцијама Руској Федерацији, јер се већ одавно зна да су се поједини бошњачки амбасадори, без одлуке институција БиХ, покушали придружити одређеним изјавама о санкцијама Русији - изјавио је Ковачевић.

Намјерно заобилажење истине или опште незнање опозиционих партија, питају из СНСД-а.

- Било би интересантно видјети ко би на том нивоу примио члана Предсједништва неке државе, причамо о господину Путину и Лаврову, а и предсједнику њихове највеће компаније да му је увела санкције, тако да то показује један бесмисао њихове политике - рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ.

И није само посјета Санкт Петербургу показала спремност српског члана Предсједништва Милорада Додик за заштиту интереса српског народа, каже Новаковић Бурсаћ. То су показали и састанци у Бриселу и Истанбулу.