latinica  ћирилица
18/06/2022 |  20:39 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Сусрети ветерана у фолклору отворили "Шамачко љето"

Манифестација "Шамачко љето" отворена је вечерас сусретима ветерана културно-умјетничких друштва из Републике Српске и Србије.
Манифестација "Шамачко љето" - Фото: СРНА
Манифестација "Шамачко љето"Фото: СРНА

Манифестацију је отворио начелник општине Шамац Ђорђе Милићеви, који је истакао да је двомјесечна манифестација "Шамачко љето" организована у оквиру пројекта "Сјеверна капија", који општина реализује са Удружењем грађана "Центар за промоцију европских вриједности - евро плус" из Добоја.

- Укупан износ пројекта који реализује општина Шамац је 187.000 евра, од чега су 150.000 евра бесповратна средства донатора, док је остало учешће општине - рекао је Милићевић.

Чланови културно-умјетничких друштава продефиловали су улицама Шамца и на Градском тргу одиграли заједничко коло.

Својим кореографијама представили су се чланови Удружења жена "Иванин златни вез" из Писара, КУД "Шамац", Ветерани "Искон" из Шимановаца, КУД "Модрича", КУД "Поткозарје", Фолклорни ансамбл СПКД "Просвјета" из Брчког, КУД "Корени" из Бачке Паланке, КУД "Острово", СПКД "Просвјета" Прњавор, КУД "Ариље" и КУД "Петар Кочић" из Челарева.

Предсједник Удружења жена "Иванин златни вез" Ивана Бендаревић рекла је Срни да су срећни јер отварају "Шамачко љето" и што имају подршку општине.

Жељко Крекић, представник ветерана из Шимановаца, каже да су први пут у Шамцу и вјерује да ће се дружење наставити, на општу радост свих - млађих и старијих.

Драгана Марјановић, предсједник КУД-а "Петар Кочић" из Челарева, рекла је да је ово њихово прво гостовање у Шамцу, гдје ће се представити играма из Владичиног Хана.

Борка Павловић, представник СПКД "Просвјета" из Прњавора, честитала је организатору за окупљање великог броја културно-умјетничких друштава.

Организатор Сусрета ветерана, који се одржавају под слоганом "Шта нам могу године кад је срце младо", је КУД "Иванин златни вез" из Писара код Шамца.