latinica  ћирилица
19/06/2022 |  07:44 ⇒ 08:25 | Аутор: РТРС

Стојаковић: Србија, Српска и цијели регион имаће довољно хране и струје у наредном периоду (ВИДЕО)

Хране, струје и енергената биће довољно и у Србији и у Републици Српској у наредном периоду, с обзиром на ситуацију у Украјини, изјавио је уредник економске редакције "Вечерњих новости" Душан Стојаковић.
Душан Стојаковић - Фото: РТРС
Душан СтојаковићФото: РТРС

Стојаковић је, гостујући у нашем Јутарњем програму, истакао да додатни оптимизам ствара и чињеница да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у Русији договорио да ће цијена гаса за наредну зиму бити по старој цијени.

- Уколико не буде неких "политичких прекида" за доток гаса грађани ће моћи сачувати свој животни стандард - истиче Стојаковић.

Он додаје да додатни оптимизам представља и изјава првог човјека НАТО, Јенса Столтенберга, да би Украјина могла да се, како каже, суочи са губитком дијела својих територија.

- Мислим да ће се прије зиме ићи са договором. Европа није ни била свјесна шта за њу значи рат. Храна и основне животне намирнице су екстремно поскупјеле јер су Русија, Украјина и Бјелорусија највећи извозници жита и вјештачког ђубрива. Такође, цијене енергената су експлодирале. Западне државе су сада у огромном проблему јер су њихови грађани навикли на комфор - навео је Стојаковић.

Ипак, истакао је, највећу трагедију је доживјело становништво у Украјини и Русији који низ година живе у немирном окружењу.

- Очекујем да ће се у Украјини покушати наћи допломатско рјешење како би стала ратна дејства - истиче Стојаковић.