latinica  ћирилица
19/06/2022 |  10:10 | Аутор: sputniknews.com

Специјална војна операција Русије, дан 166.

Специјална војна операција Русије, дан 166. Украјинске снаге изгубиле су од почетка операције око 50 одсто тешког наоружања. Током претходног дана руска војска је уништила украјинске технолошке објекте за прераду нафте и складишта горива у Кременчугу и Лисичанску. Уништена су и четири вода америчких хаубица М777, авион, хеликоптер и осам дронова.
Маријупољ (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Маријупољ (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Народна милиција Луганске Народне Републике (ЛНР) је објавила да су у протекла 24 сата украјинске снаге изгубиле 32 људи, пет оклопних возила и три јединице аутомобилске технике. У извјештају се наводи и да су три украјинска војника предала оружје.

У протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су више од 470 пројектила из вишецевних бацача ракета БМ-21 “Град“, тенка и топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122 мм, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Гађани су рејони 10 насеља ДНР. У гранатирању је погинуло пет цивила, а 24 је рањено, од којих је двоје дјеце. Оштећено је 36 стамбених зграда и 19 цивилних објеката.

Заједничким дејствима снага Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Русије уништена су три вишецијевна бацача ракета БМ-21 “Град“, једна беспилотна летјелица “Фурија“, два оклопна возила и више од 30 припадника украјинских снага.

Током борби рањено је 16 припадника снага Доњецке Народне Републике.

Двојица команданата батаљона "Азовстаљ" Свјатослав Паламар и Серхиј Волински пребачени су у Русију ради даље истраге, јавили су руски медији.

Кијев је тражио предају свих ратних заробљеника у склопу размјене, али су поједини посланици руског парламента тражили да се покрене судски процес против неких од њих.